De drie beste Detox Supplementen

detox health mariadistel May 23, 2020

Detox is helemaal hot de laatste jaren. Van sapvasten tot koffieklysma’s: mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in het detoxen van toxines die het dagelijkse leven nou eenmaal met zich meebrengt (denk aan uitlaatgassen, pesticides, toxische stoffen in het milieu, pathogenen, etc). Hoewel detox voor iedereen goed is, is het vooral als je een (chronische) ziekte hebt van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de opgehoopte toxines niet een extra belasting voor je lijf vormen. In deze blog zet ik mijn favoriete detox supplementen op een rij, gebaseerd op zowel mijn eigen ervaring als mijn professionele kennis over deze stoffen.


DETOX 1: MARIADISTEL

Ik heb mijn scriptie voor mijn opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde over mariadistel geschreven (actieve stof: silymarine) en hiervoor ben ik diep in PubMed en andere academische databases gaan graven op zoek naar wat deze stof allemaal doet. Ik wist altijd al dat mariadistel bekend stond om haar ontgiftende eigenschappen, maar het gaat veel verder dan dat. Mariadistel beschermt levercellen door ervoor te zorgen dat toxines minder goed de celmembraan in kunnen. Ook optimaliseert silymarine de metabolische processen in de mitochondriën van de lever.

Mariadistel is verder een bewezen antioxidant: het verminderd vrije radicalen, en daarmee oxidatieve stress. Zo verhoogt mariadistel de antioxidanten SOD en glutathion (in een studie met mensen met diabetes verhoogde het glutathion gehalte met 30% na het nemen van mariadistel voor 45 dagen). De meeste wetenschappelijke artikelen linken mariadistel met positieve effecten op hepatitis (B en C), kanker (door haar vermogen bijwerkingen van chemotherapie te verminderen en levertoxiciteit te reduceren), diabetes (doordat mariadistel ontstekingsremmend werkt en oxidatieve stress verlaagt) en overige leveraandoeningen als levercirrose.

Over mariadistel valt nog veel meer te vertellen, en dat zal ik doen in een aparte blogpost.


DETOX 2: BURBUR

Burbur is een product van Nutramedix en is onderdeel van het Cowden Protocol, een protocol dat gebruikt wordt om de Ziekte van Lyme te behandelen. Het is een extract van de planten van ‘Desmodium molliculum,’ een plant uit Zuid-Amerika. Burbur reinigt de lever, de nieren en het lymfatische systeem. Het wordt in de lyme wereld vaak ingezet naast (natuurlijke) antibiotica om ervoor te zorgen dat de afvalstoffen beter worden verwijderd. Ook is Burbur erg goed om een zogenaamde ‘herxheimer reactie’ te verminderen. Dit is een reactie op een bepaald afdodend middel waardoor je je tijdelijk slechter gaat voelen, omdat de bacterie (of virus) dood gaat, of reageert op de (natuurlijke) antibiotica. Ook kan het zijn dat je te snel ontgift en je daardoor wat minder goed voelt.

Ik heb zelf veel persoonlijke ervaring met Burbur en vind het echt een heel krachtig en goed detox supplement. Vooral bij spierpijn, gewrichtspijn en algeheel ellendig voelen kan Burbur helpen om sneller hiervan af te komen. Toch vind ik een waarschuwing wel op zijn plaats voor gevoelige mensen: bouw langzaam op en neem niet gelijk de dosering die op het flesje staat. Je kan dan erg snel in een detox komen en je daardoor minder goed voelen. Daarom is langzaam opbouwen en kijken hoe je reageert beter.


DETOX 3: DANDELION (ROOT) / PAARDENBLOEM

Paardenbloem is een krachtig middel voor de lever en de spijsvertering. Hoewel de hele paardebloem ingezet kan worden voor detox (de bloem, de stam, de bladeren), is de paardenbloemwortel (in het Engels ‘Dandelion Root genoemd’) het sterkst ontgiftend. Paardenbloemwortel bevat bitterstoffen en heeft een galverhogende en galafdrijvende werking, wat voor een betere spijsvertering zorgt. Omdat een van de functies van gal het afvoeren van afvalstoffen is, werkt het op deze manier mede bij aan het uitdrijven van toxines. Tevens heeft paardenbloemwortel een licht laxerende werking en verhoogt het de urineproductie, wat beide ook weer voor een betere uitscheiding van afvalstoffen zorgt. Naast deze voordelen bevat de plant ook vele vitamines en nutriënten en is het hoog aan antioxidanten.

Een populaire (en lekkere) manier om te detoxen is het drinken van paardenbloemthee. Deze thee is van goede kwaliteit.

 
BRONNEN:

S.E. Koujan, B.P. Gargari, M. Mobasseri et al., “Effects of Silybum Marianum (L.) Gaertn. (Silymarin) Extract Supplementation on Antioxidant Status and hs-CRP in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized, Triple-blind, Placebo-controlled Clinical Trial,” Phytomedicine 22 (2015): 290.


Alessandro Federico, M. Dallio and C. Loguercio, “Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years,” Molecules 22 (2017): 5.

F.Wei, S.K Liu, X.Y. Liu et al, “Meta-analysis: silymarin and its combination therapy for the treatment of chronic hepatitis B,” European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases 32 (5) (2013): 657.

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?