FODMAPs: de bron van darmklachten?

darmdieet dieet fodmap Jun 16, 2022

FODMAPs: de bron van darmklachten?

Wie zich een beetje verdiept in de wetenschap van darmklachten zal de term vast al weleens tegen zijn gekomen: FODMAPs. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen. Dit zijn bepaalde typen koolhydraten die in de darm gefermenteerd kunnen worden. Fermentatie is simpel gezegd de manier waarop bacteriën zich voeden. In de menselijke darm leeft een enorme hoeveelheid aan bacteriën, die een belangrijke rol spelen in onze vertering en gezondheid. Wanneer deze bacteriën FODMAPs fermenteren, komen er gassen vrij. Bij een teveel aan bacteriën in de darm, of een ongunstige samenstelling van het type bacteriën, kan er overmatige gasvorming plaatsvinden. Deze gasvorming kan voor vervelende symptomen zorgen, zoals oprispingen, winderigheid en een opgeblazen buik. Het verminderen van FODMAPs in het dieet kan voor mensen met darmklachten dan vaak al snel voor verlichting zorgen.

Waar vind je FODMAPs?

Vrijwel elk koolhydraat bevattend voedingsmiddel bevat een bepaalde hoeveelheid FODMAPs. Een FODMAP-vrij dieet bestaat dan ook niet. Wel is het zo dat sommige voedingsmiddelen hogere concentraties bevatten dan andere. Enkele voorbeelden hiervan zijn granen als tarwe, ui-soorten als prei en knoflook, koolsoorten als bloemkool en broccoli, en peulvruchten als bonen en linzen. Bij een dieet laag in FODMAPs probeer je deze voedingsmiddelen te vermijden. Op internet zijn verschillende bronnen te vinden met lijsten van dergelijke voedingsmiddelen. Deze lijsten omvatten nogal wat voedingsmiddelen, daarom staat er vaak ook een maximale hoeveelheid bij die door de meeste mensen nog getolereerd wordt.

Zijn FODMAPS ongezond?

FODMAPS zijn niet slecht voor de gezondheid. In tegenstelling zelfs, FODMAPs vormen een belangrijk onderdeel van ons dieet. Het is een belangrijke voedingsbron voor een tal aan bacteriën in de darm. Gunstige bacteriën in onze darmen produceren namelijk niet alleen gassen, maar ook korte keten vetzuren. Deze vetzuren, waaronder voornamelijk boterzuur, azijnzuur en propionzuur, zijn erg bevorderlijk voor onze gezondheid. Ze houden het darmslijmvlies gezond en ondersteunen het immuunsysteem. Een dieet laag in FODMAPs wordt dan ook alleen toegepast voor beperkte tijd bij specifieke aandoeningen. Eén van deze toepassingen is bij mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS). Door de hoeveelheid FODMAPs in het dieet te verminderen, zal er minder gasvorming plaatsvinden en kunnen klachten snel afnemen. Het is dan ook zeker een erg bruikbaar hulpmiddel voor de behandeling van PDS.

 

Hoe lang moet je FODMAPs vermijden?

Wanneer je last hebt van PDS en FODMAPs wilt verminderen in je dieet is het belangrijk hier voldoende kennis van te hebben. Hoe lang je FODMAPs moet vermijden is erg afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en behandelplan. De aanbevolen duur voor de eliminatiefase (de periode waarin je FODMAPs vermijdt) is vier tot zes weken. Dit is de minimaal benodigde tijd om vast te kunnen stellen of het dieet positieve effecten bij jou heeft of niet. Wanneer je symptomen aanzienlijk zijn afgenomen, ben je klaar om met de herintroductiefase te starten. In de herintroductiefase ga je de verschillende FODMAP-groepen één voor één weer toevoegen om te testen wat jouw tolerantieniveau is. In combinatie met het behandelplan zal je merken dat je na bepaalde tijd steeds meer FODMAPs kan verdragen zonder enige symptomen. Het advies is dan ook zeker om na enige tijd zo veel mogelijk FODMAPs weer in je dieet te brengen. Hiermee verhoog je de diversiteit in je dieet, wat niet alleen de darmgezondheid ten goede komt, maar ook het mentale welzijn. Natuurlijk wil je dit ook weer niet te snel doen en zo je darmen te veel belasten, dus luister hierbij met name naar jouw eigen lichaam.

Wat als low-FODMAP niet werkt?

Het verminderen van FODMAPs in het dieet is vaak maar een deel van het behandelplan en niet de eindoplossing. Het dieet is met name ontwikkeld om symptomen te verminderen en om erachter te komen wat jouw persoonlijke triggers zijn. Zonder verdere kennis hierover is het dan ook af te raden voor langere duur FODMAPs te vermijden. Daarnaast zijn FODMAPs niet de enige boosdoener voor mensen met darmklachten. Sommige voedingsmiddelen zijn weliswaar laag in FODMAPs, maar kunnen wel degelijk voor problemen zorgen. Uit mijn klinische ervaring in het persoonlijk begeleiden van mensen met darmklachten heb ik gemerkt dat het low-FODMAP dieet vaak niet effectief genoeg is. Bij low-FODMAP kun je namelijk in sommige gevallen nog steeds darm onvriendelijk eten. Denk aan de consumptie van gefrituurde producten als chips of bijvoorbeeld gesuikerde cornflakes.

Het kan vaak ook gunstig zijn ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te vermijden en kan er ook sprake zijn van persoonlijke voedselintoleranties. Om deze reden heb ik mijn eigen D.A.R.M. Dieet ontwikkeld. Hier is low-FODMAP één pilaar van, maar heb ik nog twee zeer waardevolle pilaren toegevoegd. In de praktijk blijkt deze aanpak vaak effectiever te werken om klachten te verminderen.

Wil je meer te weten komen over het D.A.R.M. Dieet, prikkelbare darm syndroom en andere darmklachten en zou je graag meer willen leren over hoe jij van PDS af kunt komen of je klachten kunt verminderen, neem dan eens een kijkje naar het D.A.R.M. Programma. In deze cursus zal ik je door mijn unieke 4 stappenplan begeleiden, zodat jij zelf jouw individuele behandelplan kan opstellen. Het D.A.R.M. programma is ontwikkeld op basis van de meest recente wetenschap en mijn klinische ervaring met mijn cliënten. Geen darmklachten meer en een gezonde vertering, dat zijn de hoofddoelen van deze cursus. Lees hier verder over het D.A.R.M. Programma.

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?