Verschil: Prikkelbare Darm Syndroom of Inflammatoire Darmziekten?

PDS OF IBD?

Heb jij veel darmklachten en vraag je je af wat er aan de hand is? Hoewel de symptomen deels gelijk zijn, is het verschil tussen PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) en IBD (Inflammatoire darmziekten) wel degelijk groot. In deze blog worden de belangrijkste verschillen uitgelicht.

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) wordt gekenmerkt door functionele buikklachten waarbij er geen aanwijsbare oorzaak in de reguliere geneeskunde wordt gevonden. Hoewel de klachten mild tot ernstig kunnen zijn, worden er geen afwijkingen in de ontlasting gevonden, en ook bij een darmonderzoek ziet de dikke darm er gezond uit. In dit opzicht is PDS een "mystery illness," omdat de daadwerkelijke oorzaak van het probleem onbekend is.

Het waarom achter de gevoelige darm, of de spastische darm, is niet bekend. Meerdere oorzaken worden echter gesuggereerd, zoals SIBO (bacteriële overgroei van de dunne darm). Zie dit artikel voor uitleg over het verband tussen PDS en SIBO), dysbiose (een disbalans van de bacterieflora in de darm), een doorgemaakte voedselvergiftiging, stress, bepaalde voedingsmiddelen, een parasitaire belasting, et cetera.

Bij inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) is er sprake van een ontsteking in de darm. IBD komt minder vaak voor als PDS en geeft over het algemeen ernstigere klachten.

In tegenstelling tot PDS, is IBD aantoonbaar. In de ontlasting kunnen ontstekingen gemeten worden met het eiwit calprotectine. Dit eiwit wordt gemaakt door witte bloedcellen wanneer deze actief zijn bij een ontsteking. Als de calprotectine waarde hoog is, kan er sprake zijn van IBD. Een coloscopie (een kijkonderzoek waarbij de binnenkant van de dikke darm wordt onderzocht) kan echter het beste uitsluitsel geven of er sprake is van een inflammatoire darmziekte, omdat een arts dan de staat van de darm kan bekijken.

 VERSCHILLEN IN EEN OVERZICHT:

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?