HULPCENTRUM

OVER ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

6 Feiten

Placeholder Image
ORTHO = JUIST,
MOLECULAIR = MOLECULEN / STOFFEN

Orthomoleculaire Geneeskunde beschouwt ziekte als het gevolg van verstoringen van normale biochemische processen in het lichaam. Soms krijgt het lichaam onvoldoende van een bepaalde stof binnen (bijv. mineralen, vitamine, spoorelementen, enzymen) of kan het stoffen niet goed verwerken (bijv. bij darmklachten) waardoor (cellulaire) processen niet optimaal op elkaar aansluiten. Orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van genezing van klachten of preventie van ziekte door middel van het toedienen van de 'goede moleculen' (moleculair) in de juiste, optimale hoeveelheid (ortho).

Placeholder Image
OPGERICHT DOOR NOBELPRIJSWINNAAR CHEMIE LINUS PAULING

De Amerikaanse scheikundige Linus Pauling introduceerde het woord "orthomoleculair" in 1968. Hij ontdekte dat diverse ziektes een moleculaire basis hebben en onderzocht het belang van vitamines op gezondheid en ziekte.

.

DEFINITIE VOLGENS LINUS PAULING

"The preservation of good health and the treatment of disease by varying the concentrations in the human body of substances that are normally present in the body and are required for health. The adjective orthomolecular is used to express the idea of the right molecules in the right concentration."

.

VOEDING & SUPPLEMENTEN

In het creëren van een optimaal biochemisch milieu speelt voeding (macronutriënten) en supplementen (mineralen, vitamines, spoorelementen) (micronutriënten) een belangrijke rol. Een voorbeeld: vitamine B12 is een essentieel vitamine voor vele cellulaire processen en o.a. een gezond zenuwstelsel. Een B12-tekort leidt ertoe dat deze essentiële processen minder goed verlopen. Als gevolg ontstaan er vaak vage klachten. Dit tekort kan met voeding en met supplementen worden aangepakt.

GEBASEERD OP WETENSCHAP

Orthomoleculaire Geneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en biochemie en is daarmee niet onder de noemer 'alternatief' te plaatsen. Dagelijks worden op PubMed academische onderzoeken gepubliceerd over de invloed van vitamines en mineralen op de gezondheid. Ook regulier wordt deze kennis steeds meer ingezet. Denk aan de rol van calcium bij botontkalking, vitamine B12 voor een gezond zenuwstelsel, vitamine D en vermoeidheid, de rol van d-mannose bij blaasontsteking, magnesium bij krampen, et cetera

.

INTEGRALE ZIENSWIJZE

Orthomoleculaire geneeskunde is integraal: er wordt gekeken naar de gehele gezondheid in plaats van slechts de klacht. Op een wetenschappelijk onderbouwde manier wordt er gestreefd om de achterliggende oorzaken van de ziekte te achterhalen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van laboratoriumonderzoek.