Is een 'lekkende darm' onzin?

De term ‘lekkende darm’ of ‘leaky gut’ roept bij velen vragen op. Is het een echte medische aandoening of slechts een modewoord zonder wetenschappelijke basis? In de medische wereld wordt hier veel over gedebatteerd, waarbij sommigen het als onzin bestempelen, terwijl anderen het als een serieuze gezondheidskwestie beschouwen. Hoewel de meningen verdeeld zijn, tonen recente onderzoeken aan dat er wel degelijk bewijs is voor het bestaan van een lekkende darm, maar dat...

Lees verder...

Mungbonen quinoasalade (vegan en glutenvrij)

Ben je nog op zoek naar een recept voor een lekkere, gezonde salade? Probeer dan eens deze mungbonen quinoasalade! Mungbonen zijn groen van kleur, licht verteerbaar en mild van smaak. Deze salade is ook nog eens ontzettend goed voor je darmgezondheid. Dit mungbonen recept zit namelijk vol voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vezels.

Zo bevat quinoa een compleet aminozuurprofiel en is het een volwaardige eiwitbron. Het is ook een goede bron van foliumzuur, magnesium en ijzer. Deze...

Lees verder...

Wat is een lekkende darm?

Een lekkende darm, of 'leaky gut', is een situatie waarbij de darmwand beschadigd is, waardoor ongewenste stoffen in de bloedbaan kunnen lekken. Dit kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen en symptomen. Maar wat betekent dit precies voor jou, en hoe kun je weten of je hier last van hebt? In deze blog gaan we dieper in op wat een lekkende darm is en hoe het je leven kan beïnvloeden. We zullen de volgende vragen beantwoorden:

 • Wat betekent de term 'lekkende darm'?
 • Hoe ontstaat een...
Lees verder...

SIBO behandeling: 7 opties om je darmflora weer op orde te krijgen

SIBO, of Small Intestinal Bacterial Overgrowth, is een complexe aandoening die een uitgebreide aanpak vereist. Het vinden van de juiste behandeling kan een uitdaging zijn, maar met de juiste informatie en begeleiding kun je je weg vinden naar herstel. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van de SIBO behandeling en beantwoorden we enkele cruciale vragen die je kunnen helpen bij je herstelproces.

Je krijgt antwoord op de volgende vragen:

 • Wat moet je doen na een...
Lees verder...

Oprispingen: betekenis, oorzaak en praktische tips

Heb je ooit last gehad van oprispingen na een maaltijd en je afgevraagd wat je eraan kunt doen? Oprispingen zijn een veelvoorkomend verschijnsel, maar als ze frequent voorkomen, kunnen ze erg vervelend zijn. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en bieden we praktische oplossingen om dit ongemak te verminderen.

In dit artikel zullen we de volgende vragen beantwoorden:

 • Wat zijn oprispingen en hoe ontstaan ze?
 • Wat is het verschil tussen oprispingen, brandend maagzuur en reflux?
 • Wat...
Lees verder...

Diarree remmen: 6 oorzaken en 5 praktische tips

Diarree is een veelvoorkomend probleem dat ongemak en verstoring in je dagelijks leven kan veroorzaken. Maar wist je dat er verschillende redenen zijn waarom diarree kan optreden?

In deze blog zullen we het volgende bespreken:

 • Wat is diarree precies?
 • Hoe ontstaat diarree?
 • Welke testen kun je doen bij diarree?
 • Hoe kom je van diarree af?

Ben je het zat om je leven te laten dicteren door diarree? Lees dan verder om meer te leren over deze veelvoorkomende aandoening en ontdek praktische tips en...

Lees verder...

SIBO: 3 soorten, 11 symptomen en 1 test

Misschien heb je deze term eerder gezien, of gehoord: SIBO, ofwel Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In Nederland wordt SIBO ook wel "bacteriële overgroei van de dunne darm" genoemd, of simpelweg "bacteriële overgroei".

SIBO is een diagnose die nog bekendheid moet krijgen in Nederland. In de Verenigde Staten heeft SIBO de laatste jaren meer aandacht gekregen, en zijn er ook steeds meer doktoren die hiermee werken. Maar wat is SIBO? Wat zijn de symptomen van SIBO? En hoe verloopt...

Lees verder...

SIBO ervaringen: het inspirerende herstelverhaal van Joy

Het pad naar herstel van SIBO kan een uitdaging zijn, maar het is een reis die je niet alleen hoeft te maken. In deze blog delen we SIBO ervaringen van onze klanten en bieden we inzichten vanuit de praktijk. We hopen dat deze verhalen je zullen inspireren en helpen om je eigen pad naar een optimale darmgezondheid te vinden.

In dit artikel ontdek je het volgende:

 • De kans is groot dat iemand met PDS onderliggend SIBO heeft
 • Een SIBO test is de eerste stap van een effectieve behandeling
 • Emilia's...
Lees verder...

Rifaximine, supplementen, antibiotica en probiotica bij SIBO

Heb je last van het prikkelbare darm syndroom (PDS) of onverklaarbare buikklachten? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met SIBO, oftewel Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Het behandelen van SIBO kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende opties beschikbaar. 

In dit artikel gaan we in op de rol van antibiotica en rifaximine bij de behandeling van SIBO, bespreken we verschillende supplementen die kunnen helpen bij de onderliggende oorzaken en geven we antwoord op de vraag...

Lees verder...

Histamine intolerantie: wat is het en hoe kom je ervan af?

Histamine intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om histamine, een natuurlijke stof in ons lichaam en voedsel, af te breken. Dit kan leiden tot een breed scala aan onaangename symptomen die jouw kwaliteit van leven negatief kunnen beïnvloeden. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de volgende onderwerpen:

 • Wat is histamine intolerantie precies?
 • Waar zit histamine in?
 • Wat zijn de symptomen en oorzaken van histamine intolerantie?
 • Hoe kun je histamine...
Lees verder...
1 2 3 4
Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?