LOGIN GRATIS MASTERCLASS

39 oorzaken van winderigheid: een uitgebreide gids

Winderigheid is een veelvoorkomende maar vage klacht. Op Thuisarts.nl vind je webpagina’s over buikpijn en prikkelbaredarmsyndroom, maar er is weinig aandacht voor waarom je last kan hebben van winderigheid

In deze blog zetten we de oorzaken van flatulentie voor je op een rijtje zodat je kan achterhalen wat jouw winderigheid veroorzaakt. 

 

Hoe ontstaat gasvorming in de darmen? 

Gasvorming in de darmen ontstaat voornamelijk door twee processen: inslikken van lucht...

Lees verder...

Wat te doen tegen winderigheid: 19 praktische tips

Winderigheid, ook wel flatulentie genoemd, is een veelvoorkomende klacht die ontstaat door overtollig gas in het maag-darmkanaal. Hoewel het meestal onschadelijk is, kan winderigheid ongemakkelijk en soms gênant zijn. In deze blog bieden we 2x 7 praktische tips om dit probleem aan te pakken en geven we op het einde nog wat bonustips.

 

Winderigheid stoppen 

Om winderigheid effectief te verhelpen, is het belangrijk om eerst de onderliggende oorzaken te identificeren:

  • Ben je...
Lees verder...

Inwendige aambeien en winderigheid: 5 oorzaken en 4 oplossingen

Aambeien zijn een veelvoorkomend en vaak ongemakkelijk probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Hoewel aambeien meestal worden geassocieerd met pijn en bloeden tijdens de stoelgang, kunnen ze ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals winderigheid. 

In deze blog bespreken we inwendige aambeien en winderigheid, hun oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen.

 

Wat zijn (inwendige) aambeien? 

Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn gezwollen bloedvaten in...

Lees verder...

Winderigheid, flatulentie en gasvorming: wat is de betekenis hiervan?

Winderigheid, flatulentie en gasvorming zijn veelvoorkomende spijsverteringsproblemen die sterk met elkaar samenhangen. In deze blog beantwoorden we 8 vragen waardoor jij aan het einde alles weet over de betekenis van deze 3 termen en wat je met ze aan moet.

 

Betekenis van flatulentie: wat is flatulentie precies? 

De betekenissen van winderigheid, het overmatig laten van scheten, en gasvorming, de productie van gas, zijn voordehandliggend. Maar wat is flatulentie? Flatulentie is...

Lees verder...

Last van winderigheid? 4 oorzaken en praktische oplossingen

Winderigheid is een onderwerp waar we liever niet over praten, maar waar iedereen weleens mee te maken heeft. Het is een natuurlijk proces van het lichaam, maar kan soms ongemakkelijk en gênant zijn. 

In deze blog bespreken we de 4 meest voorkomende oorzaken van winderigheid en geven we praktische tips om jouw onrustige darmen te kalmeren.

 

Wat is winderigheid? 

Winderigheid, ook wel flatulentie genoemd, is een teveel aan gasvorming in de darm. Dit gas gaat ophopen en...

Lees verder...

PDS aanval: 5 triggers om goed op te letten

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan een aanzienlijke impact hebben op je dagelijks leven. Een PDS aanval kan plotseling optreden en veroorzaakt vaak veel ongemak. 

In deze blog ontdek je vijf belangrijke triggers die je moet kennen om beter met PDS om te leren gaan. 

Mocht je meer informatie willen over PDS, bekijk dan onze hoofdblog over het prikkelbare darm syndroom.

 

Symptomen van een PDS aanval 

Een PDS aanval is als het ware een opvlamming waarbij afwezige of...

Lees verder...

Ebastine bij prikkelbare darm syndroom: 6 voor- en nadelen

Een van de mogelijke behandelingsopties voor prikkelbare darm syndroom (PDS) die de laatste tijd aandacht heeft gekregen, is het gebruik van antihistaminica, zoals ebastine. 

In deze blog bespreken we de rol van ebastine bij PDS en onderzoeken we de mogelijke voordelen en nadelen van dit medicijn. 

 

Wat is ebastine?

Ebastine is een antihistaminicum dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van allergische reacties, zoals hooikoorts en netelroos. Antihistaminica...

Lees verder...

Dieet bij PDS: dit kun je wel en niet eten

Met aanpassingen in je dieet kan je hardnekkige prikkelbare darm syndroom klachten zoals buikpijn, obstipatie, diarree en een opgeblazen gevoel verminderen of zelfs helemaal voorkomen. 

In deze blog lees je wat je wel nog kan eten en welke voedingsmiddelen erom bekend staan je spijsvertering te laten protesteren.

 

Het prikkelbare darm syndroom FODMAP dieet

Het FODMAP-dieet is een veelgebruikte methode om PDS-symptomen te beheersen. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden,...

Lees verder...

PDS behandeling: 11 opties die je kunt overwegen

Wat te doen bij PDS? Dat is een vraag die bij veel zorgverleners en PDS patiënten speelt. Het vinden van de juiste PDS behandeling voor deze chronische aandoening kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je de symptomen effectief beheersen en je kwaliteit van leven verbeteren. In deze blog bespreken we diverse methoden en strategieën voor de behandeling van PDS. 

Wil je meer weten over PDS? Lees dan onze uitgebreide blog over het prikkelbare darm syndroom.

 

...

Lees verder...

Medicatie bij prikkelbare darm syndroom: heeft het wel zin?

Prikkelbare darm syndroom wordt meestal behandeld door het volgen van een dieet dat veelvoorkomende voedseltriggers vermijdt. Soms is dit echter niet genoeg om van de hardnekkige symptomen af te komen. Dan kan medicamenteuze ondersteuning een oplossing bieden. 

In deze blog bespreken we de medicijnen die worden ingezet bij PDS en vertellen we je wat deze doen en of ze het waard zijn.

Prikkelbare darm syndroom pillen 

Er zijn verschillende soorten medicatie beschikbaar voor de...

Lees verder...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?