LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Mungbonen quinoasalade (vegan en glutenvrij)

darmdieet dieet fodmap Sep 26, 2023

Ben je nog op zoek naar een recept voor een lekkere, gezonde salade? Probeer dan eens deze mungbonen quinoasalade! Mungbonen zijn groen van kleur, licht verteerbaar en mild van smaak. Deze salade is ook nog eens ontzettend goed voor je darmgezondheid. Dit mungbonen recept zit namelijk vol voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vezels.

Zo bevat quinoa een compleet aminozuurprofiel en is het een volwaardige eiwitbron. Het is ook een goede bron van foliumzuur, magnesium en ijzer. Deze laatste draagt bij aan een optimale immuniteit. 

Zowel de mungbonen als de quinoa zitten boordevol vezels, wat zorgt voor een vlotte stoelgang.
De vezels hebben een reinigende werking en ruimen afvalstoffen in jouw darmen op. Ze ondersteunen op die manier de spijsvertering. 

Quinoa is glutenvrij, waardoor het recept uiterst geschikt is voor iedereen die op zoek is naar lekkere glutenvrije recepten. 

Combineer je graag lekker én gezond, dan is dit mungbonen recept zeker iets voor jou!

 

Ingrediënten voor 1 persoon voor deze mungbonen quinoasalade

-          1 kop quinoa

-          30 gr mungbonen

-          200 gr andijvie

-          Halve venkelbol

-          2 theelepels kurkumapoeder

-          2 theelepels korianderpoeder

-          1 theelepel paprikapoeder

-          Handvol pompoenpitten

-          Scheutje extra vierge olijfolie

-          Zeezout

 

Bereidingswijze van de mungbonen quinoasalade

  • Laat de mungbonen eerst een nacht of enkele uren weken in een kom met water. Spoel ze vervolgens af voor je de mungbonen gaat koken. Het afspoelen kan helpen om wat oligosacchariden (FODMAPs) te verwijderen. Je kunt de mungbonen koken in vers water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer je dit gerecht à la minute wil klaarmaken, dan kan je ook kiezen voor sperziebonen. Deze hoef je niet van tevoren te weken. 
  • Kook de quinoa in een pan met water, met de drie verschillende kruiden en het zeezout, ook volgens de bereidingswijze op de verpakking. 
  • Wanneer de quinoa klaar is, snijd je de halve venkelbol en andijvie in kleine stukken. Roerbak deze vervolgens samen met wat olijfolie in een koekenpan (of gebruik water in plaats van olijfolie als je niet goed vetten kunt verteren). 
  • Rooster vervolgens de pompoenpitten. Gebruik hiervoor ook een koekenpan. Strooi de pompoenpitten erin zonder olie en rooster ze op een laag vuur. Blijf erbij staan, want de pompoenpitten kunnen snel aanbranden.
  • Doe de quinoa, mungbonen, andijvie en venkel op een bord en strooi de pompoenpitten eroverheen.

 

Waar vind je de ingrediënten?

De meeste ingrediënten van dit mungbonen recept kan je eenvoudig in de supermarkt kopen, zoals de quinoa, andijvie, kruiden en venkel. Mungbonen zijn soms iets lastiger te vinden. Je kan online mungbonen kopen via pit-pit.com of in de Ekoplaza, Albert Heijn en Jumbo.

Eet smakelijk!

 


Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy.  

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?