Aubergine curry recept met courgette

darmdieet dieet Oct 29, 2023

Zin in een heerlijk gerecht vol voedende ingrediënten? Probeer dan zeker dit groente curry recept eens uit. Dit gerecht is voor mij echt comfort food!

Deze schotel bevat heel wat ontstekingsremmende ingrediënten zoals courgette, aubergine en  sardines. Deze laatste zitten boordevol omega 3-vetzuren. Deze vetzuren staan erom bekend dat ze de ontstekingsgraad in het lichaam verlagen. Het verlagen van ontstekingen is een cruciaal element om je darmgezondheid terug op de rails te krijgen. Om die reden is het ook een van de pijlers van het D.A.R.M dieet. Dit is een uniek dieet dat Emilia de Vries ontwikkelde om mensen met prikkelbaredarmklachten te helpen. Het dieet maakt deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en is bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.

Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:
1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.

Veel mensen ervaren snel vermindering van symptomen wanneer ze starten met dit dieet. Wil je meer informatie over het D.A.R.M. dieet? Klik dan hier.

Dit groente curry recept is door de ½ cup basmati rijst ook laag in koolhydraten. Dat maakt het ook tot een interessant gerecht voor mensen die last hebben van SIBO. Dit is een bacteriële overgroei in de dunne darm. Mensen die dat hebben, kunnen last krijgen van een opgeblazen buik na het eten van bepaalde koolhydraten. Die koolhydraten zijn namelijk de voedingsbron van deze bacteriën. Rijst bevat koolhydraten, dus wanneer je hier een te grote portie van eet, kan dat mogelijk voor klachten zorgen. Een ½ cup basmatirijst is echter een perfecte hoeveelheid om je minder of zelfs geen klachten te geven. 

Nu je een beetje meer achtergrondinformatie hebt over de ingrediënten, kunnen we overgaan naar het echte werk: het bereiden van dit heerlijke aubergine curry recept!

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • ½ cup basmati rijst
  • 1 blikje sardines in water
  • 2 eetlepels knoflook olijfolie (knoflook zelf is FODMAP-rijk, maar olijfolie met knoflookaroma is low-FODMAP)
  • 2 eetlepels tomatenpasta
  • 1 eetlepel citroensap
  • Handjevol rucola
  • Handjevol koriander
  • Zeezout en (zwarte) peper
  • Extra vierge olijfolie 


Bereidingswijze van dit aubergine curry recept

Voor de sardine pesto:

  • Doe de sardines, de knoflook olijfolie, de tomatenpasta en het citroensap in een blender en mix het geheel. Mocht je geen blender hebben, dan kan je dit ook met een staafmixer doen. Je mixt het geheel tot er een glad mengsel ontstaat.

Voor de aubergine curry met courgette:

  • Snijd de aubergine en de courgette in kleine stukjes. Bak deze groente voor in de curry aan met wat olijfolie in de pan. 
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  • Voeg de rijst en de sardine pesto toe aan de groenten. Meng het geheel door elkaar. Roer er tot slot de rucola en koriander door en serveer in een diep bord. 

Eet smakelijk!


Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?