LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Gebakken zalm met groenten

darmdieet dieet Oct 25, 2023

Zin om jezelf eens te verwennen met een maaltijd die laag is in koolhydraten, en vol groenten en omega 3-vetzuren zit? Gewoon doen! Wij helpen je graag op weg voor zo’n maaltijd met deze gebakken zalm met groenten. 

Zalm bevat naast heel wat dierlijke eiwitten ook omega 3-vetzuren. Deze vetzuren hebben veel gunstige effecten op onze hersenen. Ze zijn belangrijk voor een sterk geheugen en een goede concentratie. Ze zouden ook positieve effecten hebben bij neerslachtigheid (1). Het is belangrijk om onze hersenen in goede conditie te hebben, want ze hebben een rechtstreeks effect op onze darmwerking. De hersenen en darmen staan namelijk in verbinding met elkaar via de hersen darm as.

Deze zalm met groenten uit de oven is laag in koolhydraten en rijk aan vezels door de aanwezigheid van de verschillende soorten groenten. We kiezen hier voor knoflookolie als smaakmaker. Knoflook bevat zelf heel wat fermenteerbare koolhydraten die voor darmklachten kunnen zorgen. Dat is ook de reden waarom knoflook niet binnen het D.A.R.M dieet past. Knoflookolie is echter wel toegestaan. Om knoflookolie te maken, worden knoflookteentjes in een olie gelegd zodat de aromatische stoffen hierin oplossen. Aangezien je de knoflookteentjes zelf niet opeet, is dit een goede manier om een knoflooksmaak aan je maaltijden toe te voegen zonder de fermenteerbare koolhydraten. Dit gerecht met zalm en groenten uit de oven is dan ook helemaal darmvriendelijk op deze manier!

Het D.A.R.M. dieet is een uniek dieet dat Emilia de Vries ontwikkelde om mensen met prikkelbaredarmklachten te helpen. Het dieet maakt deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en is bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.

Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:
1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.

Veel mensen ervaren snel vermindering van symptomen wanneer ze starten met dit dieet. Wil je meer informatie over het D.A.R.M. dieet? Klik dan hier.

 

Ingrediënten voor 1 persoon 

 • Twee stukken wilde zalm
 • Knoflook olijfolie
 • 1 courgette
 • 10 sperziebonen
 • 1 paksoi
 • Een halve venkel
 • Zeezout
 • Optioneel: een beetje citroensap

 

Bereidingswijze van gebakken zalm met groenten

 • Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de venkel in dunne plakken en rooster op een bakplaat voor ongeveer 40 minuten totdat ze erg zacht zijn. 
 • Snijd de courgette in blokjes en stoom deze samen met de sperziebonen voor 8-12 minuten. Voeg er op het einde de paksoi aan toe. Stoom de groenten tot ze beetgaar zijn. 
 • Smeer de zalm in met wat knoflook olijfolie. Bak de vis voor ongeveer 7 minuten op één kant. Draai hem vervolgens om en bak de andere kant voor nog zo’n 4 minuten. 
 • Wanneer de zalm gaar is, dresseer je deze op een bord met de geroosterde venkel en de overige gestoomde groenten. Besprenkel eventueel met wat zeezout en citroensap.

 

Waar vind je de ingrediënten van gebakken zalm met groenten?


Bronnen:

Proesmans, R. (2017). Optimaal Gezond zonder medicijnen. Uitgever: Manteau. pp. 32-33.Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?