LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Glutenvrije vegan quinoabowl

darmdieet dieet Dec 18, 2023

Gerechten met quinoa zijn de laatste jaren in opmars in zeer veel keukens. Wij willen jullie met deze glutenvrije vegan quinoabowl inspireren om een heerlijke maaltijdsalade op basis van quinoa op tafel te zetten. 

Wist je dat quinoa strikt gezien een zaad is, en geen graan? Toch eten we het als graan. Quinoa vind je in verschillende kleuren, waarvan de belangrijkste wit, rood en zwart zijn. Voor deze quinoa maaltijdsalade gebruiken we de witte variant. Deze is neutraal van smaak. De ideale manier om kennis te maken met quinoa voor mensen die hier nog niet vertrouwd mee zijn. 

Dit pseudograan heeft veel gezondheidsvoordelen. Zo bevat quinoa een compleet aminozuurprofiel. Dat betekent dat het de 8 essentiële aminozuren bevat. Deze aminozuren kunnen niet door je lichaam zelf worden aangemaakt en moet je halen uit voeding. Aminozuren dienen als bouwstenen voor de aanmaak van eiwitten. Quinoa bevat zo’n 15 gram eiwitten per 100 gram quinoa.

Het is bovendien een goede bron van ijzer en zink. Om die redenen is quinoa een zeer interessante vlees- en visvervanger voor mensen die vegan of vegetarisch eten. Quinoa bevat bovendien ook veel antioxidanten. Dit zijn stoffen die een ontstekingsremmende werking hebben in het lichaam. Daarnaast is quinoa heel vezelrijk, wat bijdraagt aan een vlotte stoelgang. De vezels hebben een reinigende werking en ruimen afvalstoffen in jouw darmen op. Ze ondersteunen op die manier de spijsvertering. Tot slot bevat quinoa geen gluten, waardoor dit recept ook bijzonder geschikt is voor iedereen die op zoek is naar lekkere glutenvrije recepten omwille van bijvoorbeeld voedselintoleranties. 

Quinoa past dan ook perfect binnen een darmvriendelijk dieet. Om die reden heeft Emilia de Vries ook een aantal recepten met quinoa opgenomen in haar D.A.R.M. Dieet. Emilia ontwikkelde dit unieke dieet om mensen met prikkelbare darmklachten te helpen. Het dieet maakt deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en is bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.

Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:
1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.

Veel mensen ervaren snel vermindering van symptomen wanneer ze starten met dit dieet. Wil je meer informatie over het D.A.R.M. dieet? Klik dan hier.

Ingrediënten voor 1 persoon

 • 100 gram quinoa
 • 30 gram ontpitte olijven
 • 50 gram zongedroogde tomaten
 • 10 gram peterselie
 • 15 gram amandelen
 • 1 eetlepel extra vierge olijfolie 
 • Sap van ½ citroen
 • Ongeraffineerd zeezout en (zwarte) peper

 

Bereidingswijze van deze glutenvrije vegan quinoabowl

 1. Snijd de olijven, de zongedroogde tomaten en de peterselie in kleine stukken.
 2. Spoel de quinoa af onder koud water. Breng water aan de kook en doe de quinoa in de pan. De verhouding is 1 kop water voor 2 koppen quinoa. Zet dan het vuur lager en doe de deksel op de pan. De quinoa zal het water absorberen in ongeveer 10-15 minuten. Kruid alvast bij met wat zout en peper. 
 3. Rooster de amandelen kort in een pan zonder vetstof. Blijf erbij, want dit kan snel gaan.
 4. Doe de olijven, zongedroogde tomaten en peterselie in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de quinoa, de olijfolie en het citroensap toe aan deze kom en blijf het geheel goed mengen. Besprenkel het gerecht tot slot met de geroosterde amandelen en serveer op een bord.

 

Waar vind je de ingrediënten van deze glutenvrije vegan quinoabowl?

Deze witte quinoa vind je zowel in de supermarkten als online. In Albert Heijn en Ekoplaza vind je witte quinoa onder andere van het huismerk. Online kan je deze kopen op glutenvrijewebshop.nl en denotenshop.nl

Quinoa koken: hoe lang en op welke manier?

 1. Het is belangrijk om de quinoa eerst even af te spoelen onder koud water. Dat doe je best in een zeef, omdat de zaadjes te groot zijn voor een vergiet en er dus tussen kunnen vallen. Het is belangrijk om de quinoa af te spoelen omdat deze saponines bevat. Dat zijn zeepstoffen die prikkelend kunnen werken op de darmen. Wanneer je de quinoa afspoelt, kan je wat schuim zien ontstaan. Dat zijn de zeepstoffen die eruit komen.
 2. Vervolgens breng je water aan de kook. De verhouding is 1 kop quinoa voor 2 koppen water. Wanneer het water kookt, zet je het op een laag vuurtje en doe je de quinoa erin.
 3. Kruid naar smaak met peper en zout. 
 4. De quinoa zal het water absorberen in ongeveer 10 tot 15 minuten. Eenmaal dit gebeurd is, is de quinoa klaar om geserveerd te worden. Je kan hem nu nog even bijkruiden naar smaak. 

 

Is quinoa glutenvrij?

Ja, quinoa is van nature glutenvrij. Quinoa past perfect in een gezond en gevarieerd eetpatroon wanneer je omwille van gezondheidsredenen geen gluten kan of wil eten. Ook wanneer je last hebt van een lekkende darm is quinoa een goede keuze omdat het veel vezels bevat én voedend is voor de darmwand. 

 

Is quinoa koolhydraatarm?

Nee, quinoa is niet koolhydraatarm. Het valt onder de pseudogranen en is dus voornamelijk een bron van koolhydraten. Quinoa is eveneens een goede eiwitbron. Het bevat naast koolhydraten ook eiwitten met een compleet aminozuurprofiel. Dat betekent dat het de 8 essentiële aminozuren bevat. Deze aminozuren kunnen niet door je lichaam zelf worden aangemaakt en moet je halen uit voeding, zoals quinoa dus. Aminozuren dienen als bouwstenen voor de aanmaak van eiwitten.

 

Is quinoa FODMAP-vriendelijk?

Ja, quinoa is FODMAP-vriendelijk.  Het past perfect binnen een darmvriendelijk eetpatroon. 

Eet smakelijk!

 


Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy.

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?