Groentefriet uit de oven

darmdieet dieet Nov 28, 2023

Zin in lekkere én gezonde frietjes? Probeer dan zeker dit recept voor groentefriet uit de oven eens. Je kan deze bieten, wortel en pastinaak frietjes serveren als bijgerecht bij een lekker stukje kip, zalm of een heerlijke zelfgemaakte groenteburger. 

Pastinaak, biet en wortel lenen zich erg goed om groentefriet van te maken. Je kan ze immers zeer gemakkelijk in frietvorm snijden. Bovendien zijn de smaken complementair. Waar pastinaak en wortel zorgen voor een zoete toets, heeft rode biet een zeer aardse smaak. De complementariteit zit bovendien niet alleen in de smaak, maar ook in het prachtige kleurenpalet. 

Dit trio van groenten heeft ook heel wat gezondheidsvoordelen. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen. Een gebalanceerde inname van deze essentiële voedingsstoffen is cruciaal. Tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen kunnen bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand en dat kan leiden tot een lekkende darm. 

Deze 3 groenten zijn onder andere rijk aan B vitamines. Deze vitamines spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van de lever. Wanneer de lever over voldoende voedingsstoffen beschikt, dan kan hij zijn rol als ontgifter beter uitvoeren. Een goed werkende lever zorgt er immers voor dat het lichaam schadelijke stoffen effectiever kan verwijderen. Dit kunnen stoffen zijn die door een lekkende darm in de bloedbaan terechtkomen. Zo draagt deze groentefriet dus bij aan een goed werkende lever én kan het ingezet worden bij het herstel van een lekkende darm. 

Oregano is naast bijzonder smaakvol ook ontstekingsremmend en werkt bacteriedodend. Dit kruid wordt dan ook ingezet als natuurlijke afdoder tijdens een SIBO-behandeling

Deze bieten, wortel en pastinaak frietjes zijn door de vele antioxidanten die ze bevatten ook ontstekingsremmend. Ontstekingsremmende voeding is een van de pijlers van het D.A.R.M. Dieet. Dit dieet is een uniek dieet dat Emilia de Vries ontwikkelde om mensen met prikkelbaredarmklachten te helpen. Het dieet maakt deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en is bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.

Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:
1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.

Veel mensen ervaren snel vermindering van symptomen wanneer ze starten met dit dieet. Wil je meer informatie over het D.A.R.M. dieet? Klik dan hier.

Ingrediënten voor 1 persoon van deze groentefriet

 • 2 pastinaken
 • 2 bieten
 • 2 wortels
 • Gedroogde oregano en basilicum
 • Ongeraffineerd zeezout

 

Bereidingswijze van deze groentefriet uit de oven

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
 2. Schil de groenten en snij ze in frietvorm.
 3. Kook ze heel kort in wat water totdat je ze kan inprikken. 
 4. Haal ze uit de pan en doe er de gedroogde oregano en basilicum overheen.
 5. Leg een bakpapier op de bakplaat en verspreid de groenten op deze bakplaat. Zorg dat ze allemaal mooi naast elkaar liggen. 
 6. Bak voor 15 minuten, draai dan de groenten om met een houten lepel. Bak voor nog 10 tot 15 minuten, of totdat de randen goud en krokant zijn.
 7. Serveer op een bord.

Kan deze groentefriet in de airfryer?

Ja, deze groentefriet kan in de airfryer. Pastinaak, rode biet en wortel lenen zich perfect om ook in een airfryer klaargemaakt te worden.


Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?