LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Lekkende darm herstellen: hoe doe je dat?

leaky gut lekkende darm Oct 12, 2023

Het herstellen van een lekkende darm, of “leaky gut”, is een onderwerp dat veel vragen oproept. Maar hoe pak je dit nou precies aan? Het antwoord ligt in het vinden van de onderliggende oorzaak en een gerichte behandeling die bestaat uit een combinatie van voedingsaanpassingen, ondersteunende supplementen en een holistische benadering van je algehele gezondheid.


In deze blog zullen we de volgende onderwerpen behandelen:

 • Het belang van voeding en welke voedingsmiddelen kunnen helpen bij het herstel van een lekkende darm.
 • De orthomoleculaire benadering van een lekkende darm en de voordelen ervan.
 • Lekkende darm supplementen en medicatie die effectief kunnen zijn voor het herstellen van de darmwand.
 • Leefstijlveranderingen die een positieve impact kunnen hebben op het herstel van een lekkende darm.


Laten we beginnen met het verkennen van de verschillende manieren waarop je een lekkende darm kunt aanpakken en herstellen.

 

Hoe kom je van een lekkende darm af?

Het herstellen van een lekkende darm begint met het begrijpen van de onderliggende oorzaak. Zonder deze kennis is het moeilijk om een effectieve behandeling te bepalen. Elke persoon is uniek, en wat voor de een werkt, is misschien niet geschikt voor de ander. 

Het achterhalen van de oorzaak kan gedaan worden door middel van diverse testen. Deze testen kunnen variëren van bloedtesten tot uitgebreidere ontlastingsonderzoeken. Door deze testen te ondergaan, krijg je inzicht in wat er precies in je lichaam gebeurt en welke factoren mogelijk bijdragen aan je symptomen.

Zodra de oorzaak is vastgesteld, kan een gerichte behandeling worden ingezet. Dit kan variëren van dieetaanpassingen en supplementen tot medicatie en andere therapeutische interventies. Een orthomoleculaire benadering kan bijvoorbeeld nuttig zijn, waarbij voedingsstoffen in optimale hoeveelheden worden gebruikt om het lichaam te ondersteunen en te herstellen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het herstellen van een lekkende darm een proces is. Het vereist geduld, toewijding en vaak een combinatie van verschillende behandelingen. Maar met de juiste begeleiding en een duidelijk begrip van de onderliggende oorzaken, is herstel niet alleen mogelijk, maar zelfs waarschijnlijk.

 

De rol van voeding bij het herstellen van een lekkende darm

Voeding speelt een cruciale rol in ons algehele welzijn, en dit geldt des te meer wanneer we het hebben over het herstellen van een lekkende darm. Wat we eten heeft directe invloed op de gezondheid en integriteit van onze darmwand. Daarom is het essentieel om bewuste keuzes te maken als het gaat om ons dieet, vooral als we te maken hebben met symptomen van een lekkende darm.

Bepaalde voedingsmiddelen staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen bijdragen aan het herstel van de darmwand. Omega-3 vetzuren, te vinden in vette vis zoals zalm, lijnzaad en walnoten, of de collageen en aminozuren in bottenbouillon zijn bijvoorbeeld krachtige ontstekingsremmers. Ook voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, zoals bessen, noten en donkere bladgroenten, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van het herstel.

Daarnaast is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die de darmwand kunnen irriteren of beschadigen. Dit kan variëren per individu, maar veelvoorkomende triggers zijn onder andere gluten, zuivelproducten en overmatige suikers. Het kan nuttig zijn om onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut een eliminatiedieet te volgen om te identificeren welke voedingsmiddelen specifiek voor jou problematisch zijn.

 

Orthomoleculaire therapie bij een lekkende darm

Orthomoleculaire therapie richt zich op het optimaliseren van de gezondheid en het behandelen van ziekten door gebruik te maken van natuurlijke voedingsstoffen. Het woord 'orthomoleculair' komt van 'ortho', wat 'juist' of 'recht' betekent, en 'moleculair', wat verwijst naar moleculen. In essentie gaat het bij de orthomoleculaire benadering om het gebruik van de 'juiste moleculen' in de 'juiste hoeveelheid'. Maar hoe past dit in de context van een lekkende darm?

Bij het herstellen van een lekkende darm is het doel om de integriteit van de darmwand te herstellen en ontstekingen te verminderen. De orthomoleculaire benadering kan hierbij een waardevolle rol spelen. Door het lichaam te voorzien van optimale hoeveelheden essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële vetzuren, kan het natuurlijke herstelproces van het lichaam worden ondersteund.

Enkele aspecten van de orthomoleculaire benadering bij een lekkende darm zijn:

 • Voedingsstoffen: Een gebalanceerde inname van essentiële voedingsstoffen is cruciaal. Tekorten aan bepaalde vitamines of mineralen kunnen bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand. Door deze tekorten aan te vullen, kan de darmwand zich beter herstellen.
 • Ontstekingsremmende stoffen: Voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren en bepaalde kruiden zoals kurkuma hebben natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen helpen om de ontsteking in de darmen te verminderen, wat bijdraagt aan het herstel.
 • Ondersteuning van de lever: De lever speelt een cruciale rol in het ontgiftingsproces. Door de lever te ondersteunen met de juiste voedingsstoffen, zoals B-vitamines, kan het lichaam effectiever schadelijke stoffen verwijderen die door een lekkende darm in de bloedbaan kunnen komen.
 • Probiotica en prebiotica: Hoewel dit niet direct voedingsstoffen zijn, zijn ze wel essentieel voor een gezond darmmicrobioom. Een evenwichtige samenstelling van de darmbacteriën is cruciaal voor het herstel van de darmwand.

 

Medicatie en supplementen bij een lekkende darm: wat werkt?

Het herstellen van een lekkende darm gaat vaak verder dan alleen aanpassingen in het dieet. Voor veel mensen kunnen supplementen en medicatie een waardevolle aanvulling zijn op hun behandelplan. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende supplementen en medicijnen die worden aanbevolen voor het herstellen van een lekkende darm:

 • L-glutamine: Dit aminozuur speelt een cruciale rol in de gezondheid van de darmen. Het helpt bij het herstellen en regenereren van de darmwand. Studies hebben aangetoond dat L-glutamine de integriteit van de darmwand kan bevorderen en kan helpen bij het voorkomen van een “leaky gut (1).
 • Probiotica: Deze supplementen bevatten levende bacteriën die gunstig zijn voor de darmgezondheid. Ze kunnen helpen bij het herstellen van het evenwicht van de darmbacteriën, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de darmfunctie (2).
 • Darmbeschermers: Medicijnen zoals sucralfaat kunnen een beschermende laag vormen in de darmen, wat helpt bij het herstel van de darmwand.
 • Ontstekingsremmende medicijnen: In sommige gevallen kunnen medicijnen zoals corticosteroïden worden voorgeschreven om de ontsteking in de darmen te verminderen.
 • Antibiotica: Als een bacteriële infectie bijdraagt aan de lekkende darm, kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Het is echter cruciaal om voorzichtig te zijn met het gebruik ervan, omdat ze ook de gunstige darmbacteriën kunnen beïnvloeden.

 

Leaky gut herstellen met leefstijlveranderingen 

Het herstellen van een lekkende darm gaat niet alleen over wat je eet, maar ook over hoe je leeft. Leefstijlveranderingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid van je darmen. Hier zijn enkele leefstijlveranderingen die kunnen bijdragen aan het herstel van een lekkende darm:

 1. Stressmanagement: Chronische stress is een van de grootste boosdoeners als het gaat om darmproblemen. Stress kan de darmbarrière verzwakken en bijdragen aan een lekkende darm. Het is essentieel om manieren te vinden om met stress om te gaan, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, yoga of zelfs gewoon regelmatige wandelingen in de natuur.
 2. Voldoende slaap: Een goede nachtrust is cruciaal voor de algehele gezondheid en in het bijzonder voor de gezondheid van de darmen. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de kans om te herstellen en te regenereren, wat kan helpen bij het herstellen van de darmwand.
 3. Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de doorbloeding van het maag-darmkanaal verbeteren en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Het hoeft niet intensief te zijn; zelfs dagelijkse wandelingen kunnen al een positief effect hebben op de darmgezondheid.
 4. Vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik: Beide kunnen de darmwand irriteren en bijdragen aan een lekkende darm. Het matigen van de inname kan helpen bij het herstelproces.
 5. Stoppen met roken: Roken kan de bloedtoevoer naar de darmen verminderen en de darmfunctie beïnvloeden. Stoppen met roken kan een aanzienlijke verbetering van de darmgezondheid betekenen.
 6. Beperk het gebruik van NSAID's: Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) zoals ibuprofen kunnen de darmwand beschadigen en bijdragen aan een lekkende darm. Het is raadzaam om het gebruik ervan te beperken en alternatieven te overwegen. Welke medicijnen nog meer een effect op je darmen kunnen hebben, lees je in deze blog 

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Luister altijd goed naar jouw eigen lichaam en maak de nodige aanpassingen op basis van wat het beste voor jou voelt.

Je lekkende darm herstellen op een gestructureerde manier

In de medische wereld wordt steeds meer erkend hoe cruciaal een gezonde darm is voor het algehele welzijn. Een verstoorde darmbarrière kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, variërend van spijsverteringsklachten tot huidaandoeningen. Daarom is het essentieel om niet alleen de symptomen te behandelen, maar ook de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Bij All Ways Healthy begrijpen we de nuances en uitdagingen van deze reis. Daarom hebben we het D.A.R.M. Programma ontwikkeld, een uitgebreid programma waarin je stap voor stap wordt begeleid op het pad naar darmherstel. 

Het herstellen van een lekkende darm is een complex proces dat zowel inzicht als actie vereist. Het gaat niet alleen om het nemen van een supplement of het volgen van een tijdelijk dieet, maar om een alomvattende aanpak die rekening houdt met voeding, leefstijl en de unieke behoeften van het individu. Dat is precies waar ons D.A.R.M. Programma om draait. Daarmee hebben we inmiddels al meer dan 2500 klanten mogen helpen.

Het is belangrijk om te onthouden dat herstel tijd kost en dat elke persoon uniek is. Maar met de juiste hulpmiddelen, kennis en ondersteuning, is het mogelijk om de balans in je darmen te herstellen en van je klachten af te komen.

Bronnen:

 1. Yoshida, S., Matsui, M., Shirouzu, Y., Fujita, H., Yamana, H., & Shirouzu, K. (1998). Effects of glutamine supplements and radiochemotherapy on systemic immune and gut barrier function in patients with advanced esophageal cancer. Annals of surgery, 227(4), 485–491. https://journals.lww.com/annalsofsurgery/abstract/1998/04000/effects__of_glutamine
  _supplements_and.6.aspx
   
 2. Bischoff, S. C., Barbara, G., Buurman, W., Ockhuizen, T., Schulzke, J. D., Serino, M., Tilg, H., Watson, A., & Wells, J. M. (2014). Intestinal permeability--a new target for disease prevention and therapy. BMC gastroenterology, 14, 189. https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-014-0189-7 

 


Geschreven door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

 

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?