LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Gezonde en glutenvrije hazelnootkoekjes

darmdieet dieet recepten Dec 06, 2023

Wie houdt er nu niet van koekjes? Geef maar toe: ook jij bent er gek op! In deze receptblog willen we jullie graag verrassen met een recept voor gezonde en glutenvrije hazelnootkoekjes. Deze glutenvrije hazelnootkoekjes zijn multi-inzetbaar en kan je zowel als ontbijt, dessert als tussendoortje eten. 

Hazelnoten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Ze zijn vezelrijk en bevatten veel antioxidanten. Deze laatste zijn stoffen die ontstekingen kunnen tegengaan. Dat gebeurt onder andere in de darm door gunstige bacteriën te voeden. Hazelnoten zijn ook zeer eiwitrijk. Eiwitten zorgen voor de opbouw van de darmwand. Door de aanwezigheid van vezels, antioxidanten en eiwitten zijn hazelnoten ideaal om in te zetten bij het herstel van een lekkende darm. 

Daarnaast zijn hazelnoten een bron van onverzadigde vetten en verschillende mineralen, zoals kalium, calcium, magnesium, zink én foliumzuur. Deze mineralen dragen bij tot een optimale werking van het immuunsysteem. 

Omwille van de vele gezondheidsvoordelen van hazelnoten voor de immuniteit en de darmgezondheid, staan er ook verschillende recepten met deze noten in het receptenboek van het D.A.R.M. Dieet. Het D.A.R.M. dieet is een uniek dieet dat Emilia de Vries ontwikkelde om mensen met prikkelbare darmklachten te helpen. Het dieet maakt deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en is bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.

Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:
1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.

Veel mensen ervaren snel vermindering van symptomen wanneer ze starten met dit dieet. Wil je meer informatie over het D.A.R.M. dieet? Klik dan hier.


Als vetstof kiezen we in dit recept voor ongeraffineerde kokosolie. In kokosolie zitten MCT-vetten. Voluit zijn dat Medium Chain Triglyceriden of middellange keten vetzuren. Deze zijn bijzonder voedzaam voor de darmen. Een groot deel van deze MCT’s in kokosolie zijn laurinezuur en caprylzuur. Deze hebben zowel een ontstekingsremmende werking, alsook een antibacteriële en schimmelwerende werking. Ze worden onder andere ingezet bij candida albicans. Mocht je hiervan last hebben en je wilt je darmen weer in een optimale conditie brengen, bekijk dan zeker de gratis masterclass van Emilia. Hierin geeft zij meer uitleg over haar 4-fasen stappenplan om je darmgezondheid weer op de rails te krijgen. 

 

Ingrediënten voor 10 hazelnootkoekjes

  • 200 gram hazelnootmeel
  • 4 eetlepels ongeraffineerde kokosolie
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • 1 snufje zeezout 

 

Bereidingswijze van deze gezonde en glutenvrije hazelnootkoekjes

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de kokosolie in een pan. Meng vervolgens de gesmolten kokosolie met alle ingrediënten in een grote kom. 
  2. Leg bakpapier op een bakplaat en maak met je handen een 10-tal koekjes. Druk de koekjes aan op het bakpapier. 
  3. Zet de koekjes nu 8 à 10 minuten in de oven. Wanneer ze goudbruin zijn, zijn ze klaar.

 

Waar vind je de ingrediënten van deze gezonde en glutenvrije hazelnootkoekjes?
Waar komen hazelnoten vandaan?

Hazelnoten groeien aan de hazelaar. Deze hazelaar gedijt het best in een zonnig klimaat zoals in landen aan de Middellandse Zee. Je vindt deze bomen dan ook vooral in Spanje, Italië en Turkije. Deze laatste is de grootste teler ter wereld van hazelnoten. 

 

Is hazelnoot gezond?

Ja, hazelnoot is gezond. Het advies is om elke dag een handvol (hazel)noten te eten (1). Dat komt ongeveer neer op zo’n 25 gram. Je kan de noten uit het vuistje eten, er heerlijke hazelnootkoekjes mee maken, ze op een cracker smeren in de vorm van hazelnootpasta en/of ze toevoegen als topping aan een gerecht. Er zijn heel wat mogelijkheden om hazelnoten aan je voedingspatroon toe te voegen. 

 

Moet je hazelnoten weken voor gebruik?

Hazelnoten kun je het beste weken voor gebruik. Noten bevatten zogeheten antinutriënten. Deze zorgen ervoor dat voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen minder goed kunnen worden opgenomen. Door noten 8 tot 12 uur lang te weken in een afgesloten bak met dubbel zoveel water, neutraliseer je deze antinutriënten. Spoel ze daarna af zodat het weekwater volledig weg is, en maak ze droog met een schone keukenhanddoek. Ze zijn dan klaar voor gebruik. Gelukkig hoef je dit proces niet uit te voeren tijdens het maken van hazelnootkoekjes, aangezien je dan hazelnootmeel gebruikt.

Eet smakelijk!


Bronnen:

  1. https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/zo-gezond-zijn-noten-go-nuts/Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?