Histamine intolerantie: wat is het en hoe kom je ervan af?

Histamine intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om histamine, een natuurlijke stof in ons lichaam en voedsel, af te breken. Dit kan leiden tot een breed scala aan onaangename symptomen die jouw kwaliteit van leven negatief kunnen beïnvloeden. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de volgende onderwerpen:

  • Wat is histamine intolerantie precies?
  • Waar zit histamine in?
  • Wat zijn de symptomen en oorzaken van histamine intolerantie?
  • Hoe kun je histamine intolerantie testen?
  • Kun je histamine intolerantie genezen?

Benieuwd of je zelf histamine intolerantie hebt en wat je eraan kunt doen? Lees dan verder en ontdek hoe je deze aandoening kunt herkennen en onder controle kunt krijgen.

 

Wat is histamine intolerantie en waar zit histamine in? 

Histamine intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende in staat is om histamine af te breken, wat kan leiden tot diverse vervelende symptomen. Histamine is een stof die van nature voorkomt in ons lichaam en in bepaalde voedingsmiddelen. Het speelt een belangrijke rol bij allergische reacties en andere processen in je lichaam. 

Maar waar zit histamine in? Histamine is vooral te vinden in gerijpte, gefermenteerde en bewerkte producten, maar ook in bepaalde groenten en fruit. Voorbeelden hiervan zijn:

  • oude kaas
  • zuurkool
  • gerookte vis 
  • gefermenteerde sojaproducten zoals tempeh
  • alcohol 
  • spinazie

Om klachten te verminderen, kan een histamine intolerantie voedingslijst helpen bij het kiezen van geschikte voedingsmiddelen. Hierop vind je een overzicht van producten met veel histamine en producten met weinig tot geen histamine, zoals verse groenten, fruit en mager vlees. Door de histaminerijke producten van deze voedingslijst te vermijden, kun je de symptomen van histamine intolerantie verminderen en beter onder controle houden. Op Google kun je veel van dit soort histamine intolerantie voedingslijsten vinden.

 

8 histamine intolerantie symptomen op een rij 

Histamine intolerantie symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en hebben invloed op verschillende lichaamsfuncties. Dit komt doordat histamine betrokken is bij allergische reacties en ontstekingsprocessen in het lichaam. Veelvoorkomende symptomen zijn: 

  • hoofdpijn
  • huiduitslag
  • jeuk
  • rode ogen
  • loopneus
  • benauwdheid
  • hartkloppingen 
  • spijsverteringsproblemen zoals buikpijn, diarree of misselijkheid.

Deze klachten kunnen soms verward worden met andere aandoeningen, zoals SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). SIBO is een aandoening waarbij er een overgroei van bacteriën in de dunne darm plaatsvindt, wat kan leiden tot vergelijkbare spijsverteringsproblemen. 

Hoewel histamine intolerantie symptomen vervelend en beperkend kunnen zijn, is er gelukkig veel dat je kunt doen om de klachten te verminderen. Door je bewust te zijn van de voedingsmiddelen die histamine bevatten en deze te vermijden of te beperken, kun je de symptomen onder controle houden en je dagelijks leven weer aangenamer maken.

 

Wat zijn de oorzaken van histamine intolerantie? 

Histamine intolerantie oorzaken kunnen divers zijn en variëren van genetische factoren tot bepaalde keuzes die te maken hebben met jouw manier van leven. Een van de voornaamste oorzaken is een tekort aan het enzym diamine oxidase (DAO), dat verantwoordelijk is voor het afbreken van histamine in het lichaam. Wanneer er te weinig DAO in je lichaam aanwezig is, kan histamine zich ophopen. Dat kan leiden tot ongewenste symptomen.

Bepaalde factoren kunnen bijdragen aan een verminderde DAO-productie, zoals: 

  • het gebruik van medicijnen, 
  • een ongezond voedingspatroon, of 
  • overmatige consumptie van alcohol. 

Daarnaast kunnen aandoeningen zoals SIBO mogelijk bijdragen aan histamine intolerantie. SIBO kan de slijmlaag in de darmen beschadigen, wat ook kan zorgen voor een verminderde DAO-productie en histamine afbraak.

 

Histamine intolerantie test doen: hoe doe je dat? 

Als je vermoedt dat je histamine intolerantie hebt, kan een histamine intolerantie test uitkomst bieden. Met deze test kun je bepalen of je lichaam moeite heeft met het afbreken van histamine.

Een veelgebruikte histamine intolerantie test is de DAO-test. Dit is een bloedtest die meet hoeveel er van het enzym diamine oxidase (DAO) in je bloed zit. Een lage DAO-waarde kan duiden op histamine intolerantie. Het is belangrijk om te weten dat deze test niet altijd doorslaggevend is, en het is aan te raden om met een histamine intolerantie therapeut te overleggen voor een nauwkeurige diagnose.

Een andere histamine intolerantie test is de eliminatie-provocatietest, waarbij je histaminerijke voedingsmiddelen uit je dieet haalt en vervolgens langzaam een voor een weer introduceert. Deze test helpt om te bepalen of je symptomen veroorzaakt worden door de histamine in je voeding. 

 

Histamine intolerantie genezen met dieet en suppletie 

Hoewel histamine intolerantie niet volledig kan worden genezen, zijn er manieren om de symptomen onder controle te houden en je levenskwaliteit te verbeteren. Een belangrijke stap in het omgaan met histamine intolerantie is het volgen van een histamine intolerantie dieet. Dit dieet houdt in dat je voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan histamine vermijdt, zoals gerijpte kazen, gefermenteerde producten en alcohol. Een histamine intolerantie voedingslijst kan hierbij een handig hulpmiddel zijn om te weten welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en welke je wel kunt eten.

Daarnaast kunnen histamine intolerantie supplementen zoals DAO-enzymen en vitamine C helpen bij het afbreken van histamine in het lichaam, waardoor de symptomen verminderen. Het is belangrijk om altijd met een histamine intolerantie therapeut te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken, om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor jouw situatie.

Door deze aanpassingen in je dieet en levensstijl te maken, kun je de symptomen van histamine intolerantie aanzienlijk verminderen en in sommige gevallen zelfs volledig oplossen.

 

Een gestructureerde aanpak: de sleutel tot het oplossen van histamine intolerantie

Het overwinnen van histamine intolerantie vraagt om meer dan alleen symptoombestrijding; het vereist een grondige en individuele aanpak. Het is dan ook cruciaal om een gestructureerde aanpak te volgen, waarbij niet alleen gekeken wordt naar voeding, maar ook naar eventuele onderliggende oorzaken zoals SIBO. 

Heb je zelf interesse om te leren hoe je een gestructureerde aanpak kunt opstellen? Het D.A.R.M. Programma kan je hierbij helpen. In dit programma wordt er niet alleen aandacht besteed aan histamine intolerantie, maar wordt er gekeken naar alle aspecten van darmgezondheid. Zoals we in deze blog hebben uitgelegd, kan het verbeteren van de darmgezondheid namelijk ook leiden tot een verhoogde DAO-productie en zo de histamine problemen verbeteren of zelfs oplossen. Naast een specifiek dieet voor histamine intolerantie, ontdek je in het D.A.R.M. Programma hoe je jouw darmklachten structureel kunt aanpakken. Hiermee hebben we inmiddels al meer dan 2500 klanten mogen helpen.

Wil je meer leren over onze methoden? Volg dan onze gratis masterclass. Dit kan de eerste stap zijn op weg naar het oplossen van histamine intolerantie en het verbeteren van je darmgezondheid.




Bronnen:

  1. Maintz, L., & Novak, N. (2007). Histamine and histamine intolerance. The American journal of clinical nutrition, 85(5), 1185-1196. URL: https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)28053-3/fulltext
  2. Comas-Basté, O., Sánchez-Pérez, S., Veciana-Nogués, M. T., Latorre-Moratalla, M., & Vidal-Carou, M. C. (2020). Histamine intolerance: The current state of the art. Biomolecules, 10(8), 1181. URL: https://www.mdpi.com/2218-273X/10/8/1181
  3. Komericki, P., Klein, G., Reider, N., Hawranek, T., Strimitzer, T., Lang, R., ... & Wantke, F. (2011). Histamine intolerance: lack of reproducibility of single symptoms by oral provocation with histamine: a randomised, double-blind, placebo-controlled cross-over study. Wiener klinische Wochenschrift, 123(1-2), 15-20. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21165702/
  4. Worm, M., Fiedler, E. M., Dölle, S., Schink, T., Hemmer, W., Jarisch, R., & Zuberbier, T. (2009). Exogenous histamine aggravates eczema in a subgroup of patients with atopic dermatitis. Acta dermato-venereologica, 89(1), 52-56. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19197542/

 


Geschreven door Mats Laszlo, BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.

 

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?