Huidproblemen en darmen: hoe zijn ze aan elkaar gelinkt?

Wist je dat huidproblemen zoals acné, eczeem, rosacea en psoriasis vaak een deel van hun oorsprong in de darmen vinden? De staat van de huid is in veel gevallen een weergave van de innerlijke gezondheid. Een verminderde darmgezondheid kan tot een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam leiden en daarmee huidproblemen bevorderen. Het is dan ook niet ongewoon dat mensen verbetering merken in hun huidproblemen wanneer ze hun darmgezondheid verbeteren. In dit artikel ontdek je hoe huidproblemen gelinkt kunnen zijn aan de darmgezondheid.

 

Huidproblemen en darmklachten: de huid darm as

In de wereld van de darmgezondheid wordt weleens gesproken van de hersen darm as, maar wist je dat er ook een sterke verbinding is tussen de huid en de darmen? Deze verbinding wordt gereguleerd via verschillende systemen, zoals het immuunsysteem en zogenoemde ontstekingsmediatoren. Heb je bijvoorbeeld weleens gemerkt dat je meer puistjes krijgt na het eten van chocola of zuivel, dan ben je zeker niet de enige. Van verschillende voedingsmiddelen is namelijk aangetoond dat deze direct effect kunnen hebben op de huid. De oorzaak hiervan wordt in veel gevallen teruggevonden in het effect van deze voedingsmiddelen op de darmen. Zo staat zuivel er bekend om darmklachten te verergeren en de ontstekingsactiviteit in het lichaam te verhogen. Huidproblemen zoals acné reageren hier direct op, waarbij je meer last kunt krijgen van ontstoken puistjes.

Waarom niet iedereen hier last van krijgt, wordt met name bepaald door de staat van de darmen en de samenstelling van het microbioom. Een gezond microbioom, met een grote diversiteit aan bacteriën, zal namelijk minder ontstekingsbevorderende stoffen produceren dan een ongezond microbioom met weinig diversiteit en veel ongunstige bacteriën.

Daarnaast is het mogelijk dat de doorlaatbaarheid van de darmwand is verhoogd (lekkende darm, ook wel leaky gut genoemd), waardoor bepaalde metabolieten (stoffen geproduceerd door de bacteriën) in de bloedbaan terecht kunnen komen. Deze metabolieten kunnen zich vervolgens ophopen in de huid en het microbioom op de huid verstoren, waardoor problemen ontstaan (1).

 

Dysbiose: de oorzaak van huidproblemen?

Dysbiose, ofwel een ongunstige samenstelling van het microbioom, kan zowel in de darmen als op de huid voorkomen. Op de huid leven namelijk net als in de darmen een tal aan bacteriën die verschillende functies vervullen. Dit wordt ook wel het huidmicrobioom genoemd. Dysbiose in de darmen kan een negatieve invloed hebben op het microbioom van de huid. Dit kan bijdragen aan veelvoorkomende huidaandoeningen zoals acné, eczeem, rosacea en psoriasis. 

Zo is aangetoond dat er mogelijk een verband is tussen rosacea en Helicobacter Pylori, een pathogene bacterie die gevonden wordt in de maag en dunne darm. Een recente studie heeft aangetoond dat mensen met rosacea vaker een infectie met Helicobacter Pylori hebben dan mensen zonder. Niet alleen dat, ook hebben ze laten zien dat het afdoden van deze bacterie leidde tot significante verbetering van de huidproblemen (2).

Eczeem en acné zijn erg ontstekingsgevoelig en kunnen verergeren wanneer de ontstekingsactiviteit in het lichaam is verhoogd. Een van de grootste bronnen hiervan is een verminderde darmgezondheid. Het is welbekend dat het darmmicrobioom voor een groot deel de immuunactiviteit kan reguleren via verschillende mechanismen. In het geval van eczeem wordt verondersteld dat een lage diversiteit in het microbioom tijdens de vroege levensfasen de ontwikkeling van het aangeboren en adaptieve immuunsysteem kan beïnvloeden, wat leidt tot chronische ontsteking. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s met eczeem lage hoeveelheden Bifidobacterium en Bacteroides hebben, wat gelinkt wordt aan de verhoogde ontstekingsactiviteit (3,4).

De psychologische stress die samen kan gaan met acné kan ook bijdragen aan verstoringen in het darmmicrobioom. Deze emotionele stress wordt geassocieerd met verminderingen in Lactobacillus- en Bifidobacterium-soorten. Daarnaast kan psychologische stress ervoor zorgen dat darmbacteriën bepaalde neurotransmitters produceren die via de darmwand kunnen worden opgenomen in de bloedbaan, waarna deze meer systemische ontsteking veroorzaken (1,5). Op deze manier kom je dus als het ware in een vicieuze cirkel, waarbij het darmmicrobioom je huidproblemen kan verergeren, maar ook andersom.

 

Huidproblemen verhelpen met een betere darmgezondheid

Het goede nieuws is dat de darmgezondheid op verschillende manieren verbeterd kan worden. Als eerst is het natuurlijk belangrijk om de voeding op te schonen en deze te optimaliseren voor een goede darmwerking. In een sportauto tank je immers ook alleen de beste brandstof. Daarnaast kun je gebruikmaken van bepaalde supplementen die de vertering nog verder ondersteunen. Hierdoor zal je lichaam maximaal gebruik kunnen maken van je voeding om zo veel mogelijk voedingsstoffen op te nemen die gebruikt kunnen worden voor de opbouw van gezonde huidcellen. In sommige gevallen dient de aanpak specifiek afgesteld te worden op de persoonlijke situatie. Wanneer je naast huidproblemen ook last hebt van darmproblemen, dan dien je deze eerst aan te pakken. Dit kun je doen door op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak. Zo kan er sprake zijn van bepaalde pathogenen, zoals bacteriën, schimmels, virussen, gisten of parasieten, die een specifieke aanpak vereisen. Om deze onderliggende oorzaak te achterhalen zijn verschillende labtesten beschikbaar die meer inzicht geven in de situatie in de darmen. Op basis van de resultaten hiervan kun je een doelgericht behandelplan opstellen, zodat je het probleem bij de kern aanpakt.

Wil je meer te weten komen over hoe je de onderliggende oorzaak van je buikklachten kan achterhalen aan de hand van labonderzoeken en hoe je voor jezelf kunt bepalen welke voeding, supplementen en leefstijlaanpassingen voor jou het meest geschikt zijn, kijk dan eens naar het D.A.R.M. Programma. In dit programma ontdek je hoe je aan de hand van mijn uniek 4-stappenplan de onderliggende oorzaak van jouw darmklachten kan achterhalen en aanpakken. Deze methode is gebaseerd op de meest recente wetenschap en mijn klinische ervaring in het begeleiden van vele cliënten over de jaren heen. Geen darmklachten meer en een gezonde vertering, dat zijn de hoofddoelen van deze cursus. We hebben inmiddels al meer dan 2500 klanten mogen helpen met dit programma. Ben je benieuwd naar mijn methoden, dan zou je ook mijn gratis masterclass kunnen volgen, waarin ik aan de hand van praktische voorbeelden het D.A.R.M.-stappenplan aan je uitleg..

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038963/?report=reader
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4315682/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6518061/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6056614/#!po=1.31579
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678709/

 


Geschreven door Mats Laszlo, student Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.

 

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?