Aambeien zijn een veelvoorkomend en vaak ongemakkelijk probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Hoewel aambeien meestal worden geassocieerd met pijn en bloeden tijdens de stoelgang, kunnen ze ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals winderigheid.
In deze blog bespreken we inwendige aambeien en winderigheid, hun oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen.
Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn gezwollen bloedvaten in het onderste deel van het rectum/de endeldarm en de anus. Ze kunnen aan de buitenkant te zien zijn, maar dat hoeft niet. Ze kunnen pijn en bloeden veroorzaken, vooral tijdens de stoelgang.
De ‘ernst’ van inwendige aambeien wordt aangegeven in gradaties:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van aambeien (1):
Bloed bij de ontlasting kan een alarmerend symptoom zijn omdat het wordt gezien bij zowel darmpoliepen als aambeien Darmpoliepen kunnen goedaardig of kwaadaardig (darmkanker) zijn, maar aambeien zijn altijd goedaardig.
Hoe helderder rood het bloedverlies is, hoe dichter de bron meestal bij de anus zit en hoe groter de kans dat het een aambei is.
Winderigheid op zich veroorzaakt geen bloed in de ontlasting, maar de druk tijdens het passeren van gas kan wel leiden tot irritatie van bestaande aambeien, waardoor bloedingen kunnen optreden.
Winderigheid kan een symptoom zijn van darmpoliepen, vooral als deze groot genoeg zijn om de doorgang van gas te belemmeren of als ze ontstoken raken. Symptomen zoals bloed bij de ontlasting, buikpijn, een verandering in consistentie en frequentie van de ontlasting en afvallen komen echter vaker voor.
De symptomen van aambeien kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ernst van de zwelling. Veelvoorkomende symptomen zijn:
Zoals je misschien hebt opgemerkt, staat winderigheid niet in bovenstaand rijtje. Inwendige aambeien en winderigheid hebben namelijk geen directe oorzaak-gevolg-relatie.
Ze kunnen elkaar echter wel beïnvloeden. Mensen met aambeien kunnen geneigd zijn om hun voedingspatroon te veranderen, bijvoorbeeld door meer vezels te eten om constipatie te voorkomen. Dit kan leiden tot verhoogde gasproductie en winderigheid.
Daarnaast kan de pijn en het ongemak van aambeien leiden tot veranderingen in het ‘ontlastingsgedrag’, zoals vaker naar het toilet gaan of langer zitten, wat de symptomen van winderigheid kan verergeren.
Bovendien geeft langer op het toilet persen weer een verhoogd risico op aambeien.
Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor zowel aambeien als winderigheid. Hier zijn enkele opties:
Topische crèmes en zalven zoals Sperti kunnen verlichting bieden bij de symptomen van aambeien, zoals pijn en jeuk. Deze producten bevatten vaak ingrediënten die de zwelling verminderen en de huid kalmeren, maar halen de aambeien dus niet weg (2).
Het afbinden van aambeien, ook wel rubberbandligatie genoemd, is de ‘standaardprocedure’ voor het verwijderen van aambeien en wordt gedaan als iemand last heeft van de aambeien of om cosmetische redenen.
De ingreep duurt 10 tot 15 minuten en omvat het afbinden van de basis van de aambei met een rubberen band om de bloedtoevoer af te sluiten. Dit leidt uiteindelijk tot het afsterven van de aambei, die daarna afvalt (1).
Bij deze procedure wordt een aambei doorgeprikt om opgehoopt bloed te verwijderen, waardoor de zwelling afneemt en de symptomen verminderen. Dit wordt echter zeer zelden toegepast en is niet altijd effectief. Het wordt sterk afgeraden om je aambeien zelf door te prikken of uit te knijpen (3).
In ernstige gevallen (graad 3 of 4 aambeien) kunnen aambeien chirurgisch worden verwijderd. Dit kan gebeuren via een conventionele operatie, waarbij de aambeien worden weggesneden, of via minder invasieve methoden zoals laserbehandeling of sclerotherapie (waarbij een chemische oplossing wordt geïnjecteerd om de aambei te doen krimpen).
Als je benieuwd bent naar hoe je jouw winderigheid en andere buikproblemen kan herstellen met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen darmproblemen en winderigheid. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van obstipatie, diarree, buikpijn, winderigheid etc. af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Bronnen:
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.
50% Bijna klaar