LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Winderigheid verhelpen: 9 praktische tips

winderigheid May 09, 2023

Winderigheid kan een vervelend en ongemakkelijk probleem zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van winderigheid en geven we praktische tips om het te verhelpen. Als je benieuwd bent hoe je jouw winderigheid kunt verminderen met behulp van voeding, suppletie en leefstijl, lees dan snel verder!

In dit artikel bespreken we:

 • De oorzaak van winderigheid
 • Factoren die de kans op winderigheid vergroten
 • Waarom sommige mensen meer last hebben van winderigheid
 • De connectie tussen winderigheid en SIBO
 • 9 tips om winderigheid te verhelpen met voeding, suppletie en leefstijl
 • Een gestructureerde aanpak om winderigheid te verhelpen

 

De oorzaak van winderigheid

Winderigheid is een veelvoorkomend verschijnsel dat ontstaat wanneer er gas ophoopt in ons spijsverteringsstelsel. Dit gas wordt meestal geproduceerd door de fermentatie van voedsel in onze darmen en het inslikken van lucht tijdens het eten en drinken. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij bacteriën en gisten in onze darmen voedsel afbreken en omzetten in gassen. Het is volkomen normaal als je wat winderigheid ervaart, vooral na het eten. Dit is een teken dat je lichaam bezig is met het verteren en afbreken van voedsel. Winderigheid na het eten komt dus vaak voor en kan variëren per persoon en maaltijd.

Je kan spreken van overmatige winderigheid wanneer iemand meer dan 20 keer per dag winden laat. Overmatige winderigheid kan een symptoom zijn van een onderliggend probleem, zoals een slechte spijsvertering, voedselintoleranties of andere maag-darmproblemen.

 

Wat vergroot de kans op winderigheid?

Winderigheid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het inslikken van lucht. Onder andere deze voedingsmiddelen kunnen de kans op winderigheid vergroten:

 • uien 
 • prei
 • bonen en linzen 
 • kool
 • fruit, en
 • sorbitol uit lightproducten

Wanneer dit voedsel niet volledig wordt verteerd, komt het in de dikke darm terecht. Daar wordt het afgebroken door de darmbacteriën, waarbij gassen vrijkomen.

Een andere oorzaak van winderigheid is het inslikken van lucht. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we praten tijdens het eten, kauwgom kauwen, drinken met een rietje, koolzuurhoudende dranken nuttigen, of roken. Hoewel je een deel van deze lucht kwijt zal raken door te boeren, kan er nog steeds wat lucht in de darmen terechtkomen en zo winderigheid veroorzaken.

Andere factoren die kunnen meespelen zijn het gebruik van laxeermiddelen, lactose-intolerantie, obstipatie, prikkelbare darm syndroom, een glutenintolerantie of darmziekten zoals de ziekte van Crohn.

 

Waarom hebben sommige mensen zo veel last van winderigheid? 

Winderigheid kan bij sommige mensen meer problemen veroorzaken dan bij anderen. Verschillende factoren, waaronder leeftijd, zwangerschap, hormonale veranderingen en medische aandoeningen, kunnen hierbij een rol spelen.

Winderigheid bij ouderen komt vaker voor omdat de spijsvertering vertraagt naarmate we ouder worden. Hierdoor blijven gassen langer in het spijsverteringsstelsel, wat leidt tot meer winderigheid. Zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen, kunnen ook meer last hebben van winderigheid. Dit komt door de toegenomen druk op de darmen en hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Winderigheid kan ook toenemen tijdens de menstruatie, als gevolg van hormonale schommelingen die de darmfunctie beïnvloeden.

Bepaalde medische aandoeningen, zoals SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm) en dysbiose (een onevenwichtige darmflora), kunnen eveneens bijdragen aan overmatige winderigheid. Bij SIBO produceert een overvloed aan bacteriën in de dunne darm te veel gas, terwijl bij dysbiose de balans tussen 'goede' en 'slechte' bacteriën in de darmen verstoord is. In beide gevallen kan dit leiden tot een verhoogde gasproductie en meer winderigheid.

Is SIBO de oorzaak van jouw winderigheid? 

Om te bepalen of SIBO de oorzaak is van jouw winderigheid, kun je een SIBO test overwegen. Deze test meet de hoeveelheid waterstof en methaan in je adem na het drinken van een suikeroplossing, wat kan helpen bij het vaststellen van een bacteriële overgroei in je dunne darm. De test is eenvoudig en niet-invasief, waardoor het een goede optie is voor mensen die op zoek zijn naar antwoorden op hun spijsverteringsproblemen.

Wil je meer te weten komen over deze test, dan hebben we hier een blog over de SIBO test geschreven waarin de volledige test stap voor stap wordt uitgelegd.

Winderigheid verhelpen: 9 tips 

Winderigheid verhelpen of verminderen kan een verademing zijn voor velen die regelmatig last hebben van dit ongemakkelijke probleem. Er zijn verschillende strategieën die je kunt proberen, afhankelijk van je situatie. Voeding, suppletie en leefstijl spelen allemaal een belangrijke rol bij het verminderen van winderigheid.

Voeding bij winderigheid

Het aanpassen van je voedingspatroon is een goede manier om winderigheid te stoppen of verminderen. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

 • Probeer gasvormende voedingsmiddelen zoals uien, knoflook, kool, bonen en koolzuurhoudende dranken te beperken.
 • Drink kruidenthee in plaats van koffie. Theesoorten zoals kamille, munt of venkel kunnen helpen om gasvorming te verminderen.
 • Eet voldoende vezels, maar introduceer deze langzaam in je dieet zodat je darmen hieraan kunnen wennen.

 

Supplementen tegen winderigheid

Bepaalde supplementen kunnen nuttig zijn om winderigheid tegen te gaan. Enkele voorbeelden zijn:

 • Gembercapsules
 • Pepermuntolie
 • Spijsverteringsenzymen

Overleg supplementgebruik altijd vooraf met je behandelend arts als je medicijnen gebruikt.

 

Leefstijl bij winderigheid

Leefstijlveranderingen kunnen ook bijdragen aan het verminderen van winderigheid. Technieken waaraan je kunt denken zijn:

 • Eet en kauw met aandacht. Dit kan helpen om minder lucht in te slikken tijdens het eten.
 • Eet niet wanneer je gestresst bent. Stress hindert de spijsvertering.
 • Maak gebruik van ontspanningstechnieken voor en na de maaltijd, zoals nervus vagus oefeningen, ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie.

Al met al zijn er verschillende manieren om winderigheid te verhelpen of verminderen. Het is belangrijk om te ontdekken wat voor jou het beste werkt, afhankelijk van je situatie en specifieke behoeften.

 

Winderigheid stoppen met een gestructureerde aanpak 

Als je winderigheid wilt verminderen, verhelpen of voorkomen, kan een gestructureerde aanpak met de juiste begeleiding het verschil maken. Het is essentieel om de onderliggende oorzaken van je darmklachten te begrijpen, zodat je ze gerichter kunt behandelen en blijvende verbetering kunt merken.

Ons D.A.R.M. Programma zou je hierbij kunnen helpen door je meer wegwijs te maken in de wereld van darmgezondheid. In dit programma focussen we op het vinden van de onderliggende oorzaak van je klachten en ontdek je hoe je deze kunt aanpakken met behulp van voeding, suppletie en leefstijl. We hebben inmiddels al meer dan 2500 klanten mogen helpen.

Klik hier om erachter te komen hoe je jouw darmgezondheid kunt verbeteren en je winderigheid eindelijk onder controle kunt krijgen.

 


Geschreven door Mats Laszlo, student Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.

 

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?