Rode bieten salade met aardappel en zalm

darmdieet dieet obstipatie Oct 09, 2023

Deze rode bieten salade bevat naast veel smaak ook tal van gezondheidsvoordelen. Dankzij de vele groenten is dit gerecht zeer vezelrijk. Vezels zijn heel belangrijk voor een vlotte stoelgang. Vezels hebben namelijk een reinigende werking en ruimen afvalstoffen in jouw darmen op, wat kan helpen bij obstipatie. 

We eten met zijn allen te weinig vezels. Het advies is om per dag 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen (1). De inname ligt in Nederland echter gemiddeld op slechts 20 gram per dag (2).

Een goede manier om meer vezels binnen te krijgen, is het D.A.R.M dieet te volgen. Het D.A.R.M. dieet is een uniek dieet dat Emilia de Vries ontwikkelde om mensen met prikkelbaredarmklachten te helpen. Het dieet maakt deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en is bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.

Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:
1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.

Deze bietensalade met aardappel nodigt door het uitgebreide smakenpalet uit om helemaal in het moment aanwezig te zijn tijdens de maaltijd en elk ingrediënt bewust te proeven. Wanneer je ontspannen bent tijdens het eten, dan activeer je de nervus vagus. Dat is de zenuw die de hersenen met de darmen verbindt. De activatie van deze zenuw zorgt ervoor dat je lichaam het voedsel beter kan verteren. Win-win dus!

Ingrediënten voor 1 persoon

  • Botersla
  • 1 of 2 aardappelen
  • Halve komkommer
  • Handjevol kerstomaatjes
  • Bieten julienne 25-50 gram
  • 1 stuk verse zalm
  • Handjevol bieslook
  • Handjevol verse dille
  • Sesamzaadjes
  • Ongeraffineerd zeezout en (zwarte) peper

 

Bereidingswijze van deze rode bieten salade met aardappel en zalm

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil en snijd de aardappels in kleine blokjes. Strooi hier wat zeezout over. Bak de aardappelen in de oven op 175 graden voor ongeveer 25 minuten.
  • Snijd de komkommer, bieslook en dille in kleine stukjes. Halveer vervolgens de kerstomaatjes en rooster de sesamzaadjes in een pan zonder vetstof.
  • Kruid de zalm met peper en zout en stoom deze voor ongeveer 15 minuten.
  • Was de botersla en meng deze met de komkommer, bieslook, dille, kerstomaatjes, bieten julienne, de gebakken aardappelen en de zalm.
  • Dresseer op een bord, werk af met de sesamzaadjes en voeg zout toe naar smaak. 


Waar vind je de ingrediënten van deze rode bieten salade met aardappel en zalm?

 

Bronnen

  1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx 
  2. https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/nederlanders-eten-nog-steeds-te-weinig-vezels/

 


Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy 

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?