LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Sla wraps met pompoen: gezonde comfort food

darmdieet dieet Dec 14, 2023

Dit recept van sla wraps met pompoen is van de hand van Emilia de Vries. Ze ontdekte het spontaan op een regenachtige dag en vond het zo lekker dat het sindsdien regelmatig op haar menu staat. Ik heb dit gerecht ondertussen ook al verschillende keren gemaakt en ik ben het met haar eens dat het gezonde comfort food ten top is, dat je bovendien een goed gevoel geeft. De gegrilde pompoen zorgt er ook voor dat de puree heel gerookt smaakt. Een aanrader dus! 

Deze sla wraps zitten boordevol groenten. Deze bevatten veel antioxidanten. Dat zijn stoffen die een ontstekingsremmende werking hebben. In de darm verminderen ze ontstekingen door de gunstige bacteriën te voeden. Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zijn dan ook ideaal om in te zetten tijdens het herstel van een lekkende darm. 

Pompoen, wortel en romaine sla bevatten bovendien veel vezels en bètacaroteen. Deze laatste is een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Deze vitamine is zeer belangrijk voor het behoud van sterke slijmvliezen. Ze wordt dan ook ingezet om het darmslijmvlies te herstellen wanneer je een lekkende darm hebt. Tonijn kan als eiwitbron eveneens ingezet worden ter ondersteuning bij een lekkende darm. Eiwitten zijn namelijk bouwstoffen voor de opbouw en het herstel van de darmwand. 

Dit recept komt uit het D.A.R.M. Dieet receptenboek. Het D.A.R.M. dieet is een uniek dieet dat Emilia de Vries ontwikkelde om mensen met prikkelbaredarmklachten te helpen. Het dieet maakt deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en is bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.

Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:
1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.

Veel mensen ervaren snel vermindering van symptomen wanneer ze starten met dit dieet. Wil je meer informatie over het D.A.R.M. dieet? Klik dan hier.

Ingrediënten voor 1 persoon

 • 4 grote Romaine sla bladeren 
 • 2 zakjes pompoen in blokjes (400 gram per stuk)
 • 1 grote wortel
 • 1 blikje tonijn in water
 • Groene olijven in stukjes gesneden
 • Een handvol pijnboompitten, in een pan lichtbruin geroosterd
 • Ongeraffineerd zeezout
 • 1 theelepel kaneel (optioneel)

 

Bereidingswijze van deze sla wraps met pompoen

 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Schil en rasp de wortel.
 • Doe de inhoud van de 2 zakjes pompoenblokjes in de oven. Haal de pompoen er pas uit als de stukjes al behoorlijk donker aan de randjes kleuren, of minimaal voor de helft gekarameliseerd zijn. Dit is essentieel voor de smaak.
 • Pureer vervolgens met een staafmixer alle stukjes pompoen. Voeg optioneel een theelepel kaneel toe en meng goed door de pompoen. 
 • Vul een aantal romaine sla bladeren met de pompoen en verdeel 1 blikje tonijn over de sla wraps.
 • Besprenkel met de geraspte wortel, de pijnboompitten, de stukjes olijf en eventueel met wat zeezout. Serveer op een bord.

Eet smakelijk!

 


Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?