LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Heilbot filet recept met courgette

darmdieet dieet Jan 04, 2024

Dit gerecht is super gemakkelijk om klaar te maken en ook zeer lekker en voedzaam. Een echte topper dus! Het is bovendien een interessant gerecht voor mensen die last hebben van SIBO. Dit is een bacteriële overgroei in de dunne darm. Wanneer je dat hebt, kun je last krijgen van een opgeblazen buik na het eten van bepaalde koolhydraten. Die koolhydraten zijn namelijk de voedingsbron van deze SIBO bacteriën. Dit gerecht is echter zeer laag in koolhydraten, dus kan het perfect op het menu staan tijdens een SIBO dieet. 

Dit SIBO dieet verschilt van het D.A.R.M. dieet dat Emilia de Vries ontwikkelde om mensen met prikkelbaredarm klachten te helpen. Beide diëten maken deel uit van onze orthomoleculaire darmtherapie en zijn bedoeld om je darmen tijdelijk ‘in het gips’ te zetten. Op die manier kunnen ze optimaal tot rust komen en beter helen. Dit doen we door bepaalde voedingstriggers tijdelijk uit het dieet te halen.

Het D.A.R.M. dieet combineert het beste van verschillende darmdiëten. Het bestaat uit 3 pijlers:

1. Het is ontstekingsremmend;
2. Het is laag in de gasvormende FODMAP’s;
3. Het elimineert de meest voorkomende voedselintoleranties die mensen met darmklachten vaak hebben.

Veel mensen ervaren snel vermindering van symptomen wanneer ze starten met dit dieet. Wil je meer informatie over het D.A.R.M. dieet? Klik dan hier.

Ook nog belangrijk om te vermelden is dat heilbot heel wat B-vitamines bevat, zoals B3, B6 en B12. Ook courgette bevat een verscheidenheid aan B-vitamines: B1, B2, B6 en B11. B-vitamines spelen een belangrijke rol in je mentale gezondheid. Een gezond darmmicrobioom maakt ook voor een deel B-vitamines aan, zoals onder andere vitamine B6. B6 zorgt voor de aanmaak van serotonine. Deze neurotransmitter speelt een rol in een goede darmperistaltiek en wordt ook het ‘gelukshormoon’ genoemd. De omega 3-vetzuren in heilbot dragen eveneens bij aan een gezonde hersenfunctie. Het is belangrijk om zowel je hersenen als je darmen gezond te houden, want deze staan met elkaar in verbinding. Dit noemen we de hersen-darm-as.  

Ingrediënten voor 1 persoon

 • 1 stuk heilbot
 • 1 grote courgette
 • Handjevol peterselie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 75 ml rijstroom
 • Extra vierge olijfolie
 • Ongeraffineerd zeezout en zwarte peper

 

Bereidingswijze van dit heilbot filet recept

 • Was de courgette en haal ze door een spiraalsnijder tot er allemaal slierten ontstaan. Dep deze slierten droog met een schone keukenhanddoek, zodat het vocht er zo veel mogelijk uit is. 
 • Verhit wat olijfolie in de pan en voeg de courgettislierten eraan toe. Kruid naar smaak met peper en zout.  
 • Schep de slierten af en toe eens om zodat ze aan alle kanten mooi gaar zijn.
 • Kruid de heilbot aan beide kanten met peper en zout naar smaak. Besprenkel de vis vervolgens met wat citroensap.
 • Verhit wat olijfolie in een andere pan en bak de vis mooi bruin aan beide kanten.
 • Giet wat rijstroom bij de courgette en roer het geheel om.
 • Dresseer alles op een bord en werk af met peterselie.

 

Waar kun je heilbot kopen?

Heilbot kun je zowel voorverpakt in de supermarkt kopen als vers bij de visboer. Het beste is om de vis zo vers mogelijk te kopen en bij voorkeur de dag zelf klaar te maken. 

Wat is heilbot eigenlijk?

Heilbot is een witte vissoort die behoort tot de familie van de schol. Het is een platvis en hij staat bekend als ‘reus van de zee’, omdat hij zo groot is. Heilbot is ziekte- en stressbestendig en is om die reden geschikt voor de kweek.

 

Heilbot bakken: hoe doe je dat?

Als je heilbot wil bakken, dan doe je eerst peper en zout naar smaak aan beide kanten op de vis. Vervolgens besprenkel je de vis met wat citroensap. Daarna verhit je wat olijfolie in een pan. Wanneer de olie warm is, dan leg je de vis erop en bak je deze mooi goudbruin aan beide kanten. 

 

Waar smaakt heilbot naar?

De smaak van heilbot is fris en subtiel. Het is ook een malse vis, wat maakt dat kinderen het vaak ook lekker vinden. 

Eet smakelijk!


Geschreven door Isabelle Fort, orthomoleculair voedingscoach en gezondheidsbegeleider met een specialisatie in darmgezondheid. Hoofd klantenservice All Ways Healthy.

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?