Het SIBO-dieet: 12 voedingsmiddelen om te vermijden

dieet sibo voeding Apr 25, 2023

Bij SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth, oftewel bacteriële overgroei van de dunne darm) kun je erg vervelende symptomen ervaren, zoals een pijnlijke opgeblazen buik, overmatige gasvorming en misselijkheid. Gelukkig kan de juiste voeding helpen om de SIBO symptomen te verminderen en de darmgezondheid te herstellen. In dit artikel vertellen wij je graag meer over geschikte voeding bij SIBO, ons eigen D.A.R.M. Dieet en het 4-fasen D.A.R.M. Programma.


Het D.A.R.M. Dieet van All Ways Healthy

Bij All Ways Healthy hebben we het D.A.R.M. Programma ontworpen om jouw darmgezondheid te verbeteren. Dit programma is gebaseerd op de volgende vier pijlers: Detox, Aanvullen, Reinigen en Moduleren. Binnen het programma vind je een speciale SIBO module - inclusief een SIBO dieet - die is ontwikkeld om mensen te helpen die specifiek last hebben van darmklachten door bacteriële overgroei in de dunne darm

Een belangrijk onderdeel van een SIBO dieet is het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die de activiteit van de overgroeiende bacteriën stimuleren. Dit kan helpen klachten zoals gasvorming en een opgeblazen buik (ook wel bloating genoemd) te verminderen. Het gaat hierbij met name om voedingsmiddelen hoog in een bepaald type koolhydraten die snel gefermenteerd kunnen worden door de bacteriën. Deze koolhydraten worden ook wel FODMAP's genoemd. Het effect van deze FODMAP’s is in wetenschappelijk onderzoek veelvuldig bestudeerd.[1] Ook in ons D.A.R.M. Dieet worden deze voedingsmiddelen voor een bepaalde duur gemeden, maar wij gaan verder dan enkel het schrappen van voedingsmiddelen. Ieder persoon is uniek en wij willen dan ook op individueel niveau kijken naar de mogelijkheden en geschikte voeding bij SIBO. In onze blog over het D.A.R.M. Dieet vertellen wij alles over dit dieet en vertellen we graag waarin ons D.A.R.M. Dieet zich onderscheidt van andere SIBO diëten zoals het FODMAP dieet.

Het SIBO dieet: wat wel en niet eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die volgens diverse onderzoeken tijdens de SIBO behandeling beter vermeden kunnen worden[2]. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  •    Lactose: melk, kaas, yoghurt
  •    Fructose: appels, peren, honing
  •    Polyolen: suikervrije kauwgom, muntjes
  •    Oligosachariden: tarwe, ui, knoflook, bonen

Daarnaast is het belangrijk om bewerkte voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers en vetten te vermijden, omdat deze kunnen bijdragen aan een disbalans van bacteriën in de darm. Bij All Ways Healthy ontdek je jouw eigen tolerantieniveau en kun je op basis daarvan bepalen welke voedingsmiddelen geschikt zijn en welke voedingsmiddelen je beter tijdelijk kunt vermijden in je persoonlijke dieet. Over het algemeen is het zo dat mensen met SIBO zich richten op het eten van voedingsmiddelen die de darmgezondheid bevorderen en de groei van goede bacteriën stimuleren. Dit kun je onder andere doen door de volgende voedingsmiddelen te integreren in je SIBO dieet:

  •    Voedingsmiddelen rijk aan laag-fermenteerbare vezels: groenten, fruit, noten, zaden
  •    Glutenvrije granen: rijst, quinoa, glutenvrije haver
  •    Vlees, vis, gevogelte: grasgevoerd, biologisch
  •    Gezonde vetten: olijfolie, kokosolie, avocado
  •    Kruiden: gember, kurkuma, Italiaanse kruiden


SIBO behandeling en professionele begeleiding 

Bij All Ways Healthy vinden we het heel belangrijk om professionele begeleiding te bieden zodat je op een effectieve manier leert hoe je je SIBO dieet kunt integreren in je huidige leefstijl en hoe je blijvend je darmgezondheid kunt verbeteren. Onze methode is volledig zelfstandig vanuit huis te volgen, maar we bieden livesessies aan op een laagdrempelige en persoonlijke manier. De SIBO behandeling wordt op jouw persoonlijke situatie afgestemd, waarbij ook rekening gehouden kan worden met bepaalde dieetwensen, zoals vegetarisch of veganistisch. 

Ben jij benieuwd wat het geheim achter jouw darmklachten is? Bekijk dan hier ons D.A.R.M. Programma of bezoek eerst onze masterclass om te ontdekken wat je vandaag kunt doen om je SIBO symptomen te verminderen en je darmen ‘in het gips’ te zetten. Met dit programma hebben we inmiddels al meer dan 2500 klanten mogen helpen.

 

Bronnen:

1. Vandeputte, D., & Joossens, M. (2020). Effects of Low and High FODMAP Diets on Human Gastrointestinal Microbiota Composition in Adults with Intestinal Diseases: A Systematic Review. Microorganisms, 8(11), 1638. https://doi.org/10.3390/microorganisms8111638

2. A. Van Der Waaij, L., & Stevens, J. (2014). FODMAP-beperkt dieet bij prikkelbaredarmsyndroom. NED TIJDSCHR GENEESKD., 158, A7407. https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a7407.pdf

 


Geschreven door Mats Laszlo, student Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.

 

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?