LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Obstipatie verhelpen: 8 simpele opties waar je direct mee kunt starten

obstipatie May 26, 2024

Obstipatie is een vervelend fenomeen dat je het liefst zo snel mogelijk wil behandelen om langdurige ongemakken te voorkomen. In deze blog delen we tips voor het genezen en voorkomen van obstipatie, zodat jij de volgende keer dat je verstopt zit precies weet wat je kunt doen.

 

Obstipatie herkennen

Obstipatie kennen de meeste mensen als minder frequente stoelgang of moeite met de ontlasting, maar er zijn nog een heleboel andere dingen waaraan je obstipatie kan herkennen. Meer hierover lees je in de blog 'Wat is obstipatie?'

 

De gevolgen van obstipatie

Hoewel obstipatie op zich meestal niet ernstig is, kan het onbehandeld tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. Langdurige obstipatie kan bijvoorbeeld leiden tot aambeien, anale fissuren en zelfs fecale impactie, waar de ontlasting zo hard wordt dat het niet op natuurlijke wijze kan worden uitgescheiden.

 

Het belang van vezels bij obstipatie

Een van de meest aanbevolen remedies tegen obstipatie is het verhogen van de vezelinname. Vezels zijn te vinden in fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten. Ze helpen om de ontlasting te verzachten en vergroten het volume, wat de passage door de darmen vergemakkelijkt. 

Voor volwassenen wordt aanbevolen om dagelijks 25 tot 30 gram vezels te consumeren.Lijnzaad bij constipatie

Lijnzaad is een uitstekende bron van zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Het kan helpen de darmfunctie en de regelmaat van de stoelgang te verbeteren. 

Lijnzaad moet gemalen worden voor consumptie om de voedingsstoffen beter te kunnen absorberen. Het kan toegevoegd worden aan yoghurt, smoothies of ontbijtgranen.

 

Banaan bij obstipatie 

Banen zijn enigszins controversieel in discussies over obstipatie. Rijpe bananen hebben een hoog vezelgehalte en kunnen helpen bij obstipatie, terwijl onrijpe bananen juist constiperend kunnen werken door het hoge zetmeelgehalte. Het is dus belangrijk om rijpe bananen te kiezen als je last hebt van obstipatie.

 

Olijfolie bij obstipatie 

Olijfolie is een natuurlijk laxeermiddel dat kan helpen om de ontlasting zachter te maken en de stoelgang te vergemakkelijken (1). Het nemen van een eetlepel olijfolie op een lege maag in de ochtend kan helpen de darmen te stimuleren.

 

Koffie bij constipatie

Cafeïne in koffie kan de darmen stimuleren en leiden tot een drang tot ontlasten. Echter, cafeïne kan ook uitdrogend werken, dus het is belangrijk om voldoende water te drinken als je koffie gebruikt als middel tegen obstipatie.

 

Obstipatie oefeningen

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de spijsvertering te verbeteren. Oefeningen zoals wandelen, zwemmen of yoga kunnen de natuurlijke contractie van de darmen stimuleren, wat helpt bij de stoelgang. 

Hier moet je overigens niet in doorslaan, want als je te actief bent, krijgen je darmen juist niet genoeg rust. Meer over dit laatste lees je in deze blog.

 

Een klysma bij obstipatie 

Als natuurlijke remedies zoals veranderingen in dieet en oefeningen niet helpen, kan een klysma een optie zijn om constipatie snel op te lossen. Klysma's werken door een vloeistofoplossing direct in de darm te injecteren om de ontlasting los te maken en het ontlasten te bevorderen. 

Na het legen van de tube zal je na 5 tot 20 minuten naar het toilet moeten. Ze worden vaak gebruikt bij kinderen met obstipatie of om de darmen te legen voor een darmonderzoek.

 

Macrogol bij obstipatie

Macrogol is een medicijn in de vorm van zakjes oplosbaar poeder dat vaak wordt gebruikt om obstipatie tegen te gaan. Het werkt als een osmotisch laxeermiddel dat water in de darmen aantrekt, waardoor de ontlasting zachter wordt en de stoelgang makkelijker gaat. 

De dosering die je moet gebruiken, hangt af van je leeftijd en de aard en ernst van je klachten. Het laxerende effect treedt meestal 24 tot 48 uur na inname op.

 

Wat als het allemaal niet werkt?

Door deze strategieën te integreren, kun je de symptomen van obstipatie effectief beheersen en verbeteren. Als je ernstige of aanhoudende symptomen hebt, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en te kijken naar onderliggende oorzaken. 

Het D.A.R.M. Programma kan jou hierbij helpen. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je ze kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen een dikke buik en oncomfortabel gevoel. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen. 

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.Bronnen:

Ramos, C. I., Andrade de Lima, A. F., Grilli, D. G., & Cuppari, L. (2015). The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. Journal of renal nutrition : the official journal of the Council on Renal Nutrition of the National Kidney Foundation, 25(1), 50–56. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25238699/

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?