IBD vs PDS: wat is de betekenis en wat zijn de verschillen?

Heb jij veel darmklachten en vraag je je af wat er aan de hand is? Hoewel de symptomen deels gelijk zijn, is het verschil tussen prikkelbare darm syndroom (PDS) en inflammatoire darmziekten (IBD) wel degelijk groot. In deze blog ontdek je de betekenis van IBD en PDS, en kom je erachter wat de verschillen zijn.

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt gekenmerkt door functionele buikklachten waarbij er geen aanwijsbare oorzaak in de reguliere geneeskunde wordt gevonden. Hoewel de PDS symptomen mild tot ernstig kunnen zijn, worden er geen afwijkingen in de ontlasting gevonden, en ook bij een darmonderzoek ziet de dikke darm er gezond uit. In dit opzicht is PDS een "mystery illness", omdat de daadwerkelijke oorzaak van het probleem onbekend is.

Het waarom achter de gevoelige darm, of de spastische darm, is niet bekend. Meerdere oorzaken worden echter gesuggereerd, zoals SIBO (bacteriële overgroei van de dunne darm), dysbiose (een disbalans van de bacterieflora in de darm), een doorgemaakte voedselvergiftiging, stress, bepaalde voedingsmiddelen, een parasitaire belasting, et cetera.

Bij inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) is er sprake van een ontsteking in de darm. IBD komt minder vaak voor dan PDS en geeft over het algemeen ernstigere klachten.

In tegenstelling tot PDS, is IBD aantoonbaar. In de ontlasting kunnen ontstekingen gemeten worden met het eiwit calprotectine. Dit eiwit wordt gemaakt door witte bloedcellen wanneer deze actief zijn bij een ontsteking. Als de calprotectinewaarde hoog is, kan er sprake zijn van IBD. Een coloscopie (een kijkonderzoek waarbij de binnenkant van de dikke darm wordt onderzocht) kan echter het beste uitsluitsel geven of er sprake is van een inflammatoire darmziekte, omdat een arts dan de staat van de darm kan bekijken.

 VERSCHILLEN IN EEN OVERZICHT:

Mocht je zelf meer willen leren over IBD en PDS, kijk dan eens naar het D.A.R.M. Programma. In dit programma ontdek je hoe je aan de hand van mijn uniek 4-stappenplan de onderliggende oorzaak van jouw darmklachten kan achterhalen en aanpakken. Deze methode is gebaseerd op de meest recente wetenschap en mijn klinische ervaring in het begeleiden van vele cliënten over de jaren heen. Geen darmklachten meer en een gezonde vertering, dat zijn de hoofddoelen van deze cursus. We hebben inmiddels al meer dan 2500 klanten mogen helpen. Ben je benieuwd naar mijn methoden, dan zou je ook mijn gratis masterclass kunnen volgen, waarin ik aan de hand van praktische voorbeelden het D.A.R.M.-stappenplan aan je uitleg.

 

  
Geschreven door Emilia de Vries, oprichtster All Ways Healthy, orthomoleculair darmtherapeut, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO, aangesloten bij MBOG
  

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?