PDS klachten? Dit zijn de oorzaken en behandelingen

Er wordt geschat dat tegenwoordig ruim 10% van de Nederlandse bevolking lijdt aan prikkelbare darm syndroom. Deze zeer brede term brengt je alleen niet veel duidelijkheid. Het beestje moet een naam hebben, maar daarmee zijn je problemen nog niet opgelost. Prikkelbare darm syndroom is namelijk niet één ziekte. Het is een veel omvattende term die je eigenlijk alleen vertelt dat je last hebt van je buik. Wanneer je zoekt op de mogelijke behandeling ervan, zal je met name vinden dat het levenslange aanpassingen vereist aan je dieet en levensstijl. Dit kan erg belastend zijn, zeker als je PDS symptomen alleen maar erger lijken te worden. Maar wees gerust: er zijn oplossingen.

 

Oorzaken prikkelbare darm syndroom

PDS kent vele symptomen, welke elk verschillende onderliggende oorzaken kunnen hebben. Dit principe wordt in de integrale geneeskunde omarmt. In tegenstelling tot de reguliere aanpak van symptoombestrijding, gaat men in de integrale geneeskunde op zoek naar de bron van je problemen.  De aanpak is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke klachten, aangezien deze verschillen per persoon. Heb je bijvoorbeeld last van diarree, of juist erge constipatie, ervaar je krampen na een maaltijd of heb je een opgeblazen buik? Dit zijn allemaal mogelijke klachten die een verschillende aanpak vereisen. Op zoek gaan naar de grondoorzaak is dan ook cruciaal, zodat je daadwerkelijk weet wat je kan aanpakken.

 

SIBO: de hoofdoorzaak van PDS?

Een van de mogelijke onderliggende oorzaken van darmklachten is SIBO. SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth, ofwel een overgroei aan bacteriën in de dunne darm. Het onderzoek naar deze aandoening is afgelopen jaren sterk in opmars, met name omdat naar waarschijnlijkheid zo’n 60 tot 84% van mensen met prikkelbare darm syndroom SIBO als onderliggende oorzaak heeft. Hoe komt het dan dat je huisarts je hier nooit over verteld heeft? De reden hiervoor is met name dat informatie over SIBO pas vrij recentelijk ter kennis is gekomen. Ten tijde van het studeren van je huisarts was er nou eenmaal weinig tot niks bekend over SIBO. Dit betekent dat je voor mogelijke behandeling hiervan terecht moet bij een arts of therapeut die bovenop het onderzoek zit.

 

SIBO en PDS behandeling

Het goede nieuws is dat SIBO goed te behandelen is. Nieuw ontwikkelde behandelingsmethoden hebben al voor veel mensen significante reductie van PDS symptomen teweeggebracht. Door het aanpakken van SIBO kun je zelfs helemaal van je prikkelbare darm syndroom afkomen. Deelnemers van het D.A.R.M. Programma ervaren regelmatig klachtenvermindering na het volgen van de stappen die uitgelegd worden in het programma. PDS klachten die afnemen of weggaan zijn bijvoorbeeld:

 Hoe je dit aanpakt? Dat is helaas niet eenvoudig genoeg om in een blogartikel uit te leggen. Het behandelen van SIBO vergt een gestructureerde aanpak die afhankelijk is van jouw type SIBO. Ja, zelfs binnen SIBO zijn er verschillende subvarianten en de enige manier om erachter te komen welk type jij hebt is door een SIBO test te doen. Dit is dan ook de eerste stap van de PDS en SIBO behandeling: een SIBO-ademtest en eventueel een dikke darm microbioomonderzoek. Zonder te weten wat er aan de hand is, zou het behandelen een schot in het donker zijn.

 

PDS dieet en supplementen

Mensen die last hebben  van prikkelbare darm syndroom weten van zichzelf vaak goed welke voedingsmiddelen ze wel en niet kunnen verdragen. Voedselreacties zijn veelvoorkomend en kunnen van alles betreffen. Toch reageert niet iedereen overal hetzelfde op en is de mate waarin dit gebeurt ook afhankelijk van de persoonlijke situatie. De oorzaak van voedselreacties is vaak goed te achterhalen door te kijken naar verschillende ‘triggers’ waar mensen met prikkelbare darm syndroom gevoelig voor kunnen zijn. Bij de PDS behandeling ga je op zoek naar jouw persoonlijke triggers en zal je je PDS dieet hierop afstellen. Hierdoor kunnen je PDS klachten vaak al snel drastisch verminderen. Zo kan het reduceren van FODMAPs al na enkele maaltijden verlichting geven bij overmatige gasvorming en een opgeblazen buik. Om de vertering hierbij nog verder te ondersteunen kan er gebruikgemaakt worden van supplementen. Het is hierbij alleen wel van belang te weten welke supplementen effectief kunnen zijn voor jouw situatie. Wat voor de één werkt, kan voor een ander weer klachten geven. Een goede achtergrondkennis is dan ook cruciaal. Al met al zijn dit een hoop dingen waar je rekening mee moet houden, maar als je het juiste stappenplan volgt dan is er ook bij jou verbetering of reductie van je PDS symptomen mogelijk. 

Wil je meer te weten komen over de SIBO en PDS behandeling en het aanpakken van andere darmklachten, en zou je graag meer willen leren over welke voeding en supplementen je hierbij kunt inzetten, neem dan eens een kijkje naar het D.A.R.M. Programma. In deze cursus zal ik je door mijn unieke 4 stappenplan begeleiden, zodat jij zelf jouw individuele behandelplan kan opstellen. Het D.A.R.M. programma is ontwikkeld op basis van de meest recente wetenschap en mijn klinische ervaring met mijn cliënten. Geen darmklachten meer en een gezonde vertering, dat zijn de hoofddoelen van deze cursus. We hebben inmiddels al meer dan 2500 klanten mogen helpen. Lees hier verder over het D.A.R.M. Programma.

 


Geschreven door Mats Laszlo, student Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?