LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Winderigheid, flatulentie en gasvorming: wat is de betekenis hiervan?

winderigheid Sep 09, 2024

Winderigheid, flatulentie en gasvorming zijn veelvoorkomende spijsverteringsproblemen die sterk met elkaar samenhangen. In deze blog beantwoorden we 8 vragen waardoor jij aan het einde alles weet over de betekenis van deze 3 termen en wat je met ze aan moet.

 

Betekenis van flatulentie: wat is flatulentie precies? 

De betekenissen van winderigheid, het overmatig laten van scheten, en gasvorming, de productie van gas, zijn voordehandliggend. Maar wat is flatulentie? Flatulentie is een minder bekend begrip, terwijl het eigenlijk een synoniem is voor winderigheid. Het komt van het Latijnse woord 'flatus', wat 'wind' of 'blazen' betekent. Winderigheid en flatulentie worden vaak door elkaar gebruikt.

 

Veel winderigheid: hoe veel is té veel?

Een gemiddeld persoon laat 20 winden per dag. Bij flatulentie kunnen dit er wel 30 à 40 per dag zijn (1). Als dit eenmalig het geval is, hoeft er niks aan de hand te zijn, maar als je regelmatig veel meer dan 20 scheten laat, vooral als je hier ook last van ondervindt, kan je aan de bel trekken door naar een arts, diëtist of darmtherapeut te gaan.

 

Gasvorming in de buik: waar komt winderigheid vandaan en waar duidt het op? 

Veel gasvorming kan wijzen op een onderliggende spijsverteringsstoornis zoals PDS, lactose-intolerantie, SIBO, candida overgroei etc. In deze blog vind je meer informatie over de ontlastings-, urine- en ademtesten die je (vanuit huis) kunt doen om deze aandoeningen aan te tonen of uit te sluiten.

Er zijn te veel mogelijke oorzaken voor gasvorming om in een paar regels te beschrijven, dus we hebben hier een aparte blog over gemaak, over de oorzaken van winderigheid. We bespreken in deze blog meer dan 40 mogelijke redenen voor flatulentie  Klik op deze link als je wilt achterhalen waar jouw winderigheid op duidt.



Opgeblazen gevoel en winderigheid: hoe houdt het verband?

Een opgeblazen gevoel en winderigheid gaan vaak hand in hand. Het opgeblazen gevoel ontstaat wanneer overtollig gas zich ophoopt in de maag of darmen. Dit kan leiden tot veel winderigheid, aangezien het lichaam probeert zich van dit overtollige gas te ontdoen. Bij velen gaat een opgeblazen gevoel en winderigheid gepaard met buikpijn, vooral als het gas niet gemakkelijk kan ontsnappen.

 

Gasvorming in de maag: hoe komt dit?

Gasvorming in de maag kan, net zoals gasvorming in de darmen, leiden tot een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Het is echter minder waarschijnlijk dat oorzaken zoals PDS of intoleranties tot lucht in de maag leiden. Veelvoorkomende oorzaken zijn te snel eten, praten tijdens het eten, het drinken van veel koolzuurhoudende dranken of spanning (2). 

 

Winderigheid en boeren: wat is het verschil?

Scheten laten en boeren zijn beide manieren waarop het lichaam gas kwijtraakt, maar ze gebeuren op verschillende plaatsen in het spijsverteringskanaal. Winderigheid treedt op wanneer darmgas door de anus wordt vrijgegeven, terwijl je boert wanneer gas uit de maag via de mond ontsnapt. 



Is winderigheid ongezond?

Winderigheid is op zichzelf niet ongezond. Het is een normaal onderdeel van de spijsvertering. Echter, als het overmatig is of gepaard gaat met andere symptomen, en als het niet kan worden opgelost met de basistips die we in de volgende alinea beschrijven, kan het wijzen op een onderliggende aandoening die behandeling vereist. 

 

Last van gasvorming en veel winderigheid: wat kun je doen?

Om de ongemakken van winderigheid te verminderen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je dieet en levensstijl, zeker als je geregeld zegt: “Ik heb last van winderigheid”. Het vermijden van voedingsmiddelen die bekend staan om hun gasvormende eigenschappen, zoals bonen en kool, kan helpen. Vind je het lastig te bedenken wat je dan wel kan eten? Hier vind je buikvriendelijke recepten. Daarnaast kan het nuttig zijn om kleinere maaltijden te eten, langzamer te eten, goed te kauwen, voldoende water te drinken en je lichaam regelmatig te bewegen . 

Als je de basistips uit onze blog “Wat te doen tegen winderigheid?’ hebt geprobeerd, maar je hebt nog steeds last van veel winderigheid, dan kun je veel baat hebben bij een gestructureerd plan zoals ons D.A.R.M. Programma.

In het D.A.R.M. Programma ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen ongemakken in hun buik. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van winderigheid af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je kunt volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 

Bronnen:

  1. Ik heb last van winderigheid - Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl)
  2. Gasophoping in maagdarmkanaal | Apotheek.nl

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?