LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Langdurige diarree en vermoeidheid: oorzaken en oplossingen

diarree Jun 25, 2024

Heb jij het gevoel altijd diarree te hebben en ben je daarnaast ook nog eens moe? Dan kan deze blog je wellicht helpen. We bespreken mogelijke oorzaken van langdurige diarree en vermoeidheid, bijkomende klachten die kunnen ontstaan en welk 4-fasenplan je kunt gebruiken om je ontlastingspatroon te herstellen en je weer fit te voelen.

 

Wat is chronische diarree?

Chronische diarree is een aandoening waarbij iemand langere tijd (meestal meer dan vier weken) last heeft van frequente, dunne ontlasting. Het kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, inclusief ouderen en kinderen, en kan verschillende oorzaken hebben.

Langdurige diarree bij volwassenen en ouderen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals uitdroging, gewichtsverlies en voedingsstoftekorten. Aanhoudende diarree bij kinderen kan leiden tot groeivertraging en ontwikkelingsproblemen.

 

Langdurige diarree: oorzaak bij kinderen en volwassenen

Vaak of zelfs altijd diarree hebben kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn onder andere:

Bij kinderen veroorzaken voedselintoleranties en infecties vaker klachten zoals diarree en boeren, al gaan infecties meestal na een tijdje over. IBD, PDS en stress en angst veroorzaken vaker diarree en moeheid bij (jong)volwassenen. 

Bij ouderen zijn medicijnen een beruchte oorzaak voor diarree en veel lucht in de darmen. 

Het is belangrijk om de oorzaak van chronische diarree te identificeren om een effectieve behandeling te vinden.

 

Lichamelijke ongemakken van chronische diarree

Chronische diarree gaat vaak gepaard met een scala aan lichamelijke ongemakken:

  • Brandende anus: Door de frequente, zure ontlasting en het afvegen kan de huid rond de anus geïrriteerd en pijnlijk worden.
  • Gewichtsverlies: Aanhoudende diarree kan leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen, wat kan resulteren in gewichtsverlies.
  • Rugpijn: Diarree kan gepaard gaan met pijn in de onderrug door de constante inspanning van de darmspieren.
  • Aambeien: Frequent toiletbezoek en persen kunnen leiden tot aambeien.
  • Uitdroging: Verlies van veel vocht en elektrolyten kan uitdroging veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn als het niet wordt behandeld.

 

Het psychologische aspect van langdurige diarree en vermoeidheid

Langdurige diarree kan niet alleen lichamelijk, maar ook psychologisch belastend zijn:

  • Ongemakkelijke geluiden en geuren: De darmen kunnen rommelen en het kan zijn dat de diarree stinkt, wat kan leiden tot schaamte en sociale isolatie.
  • Stress en angst: De voortdurende noodzaak om een toilet in de buurt te hebben en de angst voor een nieuwe diarreeaanval kunnen leiden tot aanzienlijke stress en angst.

 

Diarree, stress en vermoeidheid

Diarree en vermoeidheid gaan vaak hand in hand. Stress kan leiden tot diarree door het versnellen van de darmbewegingen en de productie van stresshormonen die de darmfunctie beïnvloeden. Deze stress en de fysieke belasting van chronische diarree kunnen leiden tot extreme vermoeidheid.

Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Buikpijn en diarree: De combinatie van pijn en frequente stoelgang kan uitputtend zijn.
  • Spierpijn: Langdurige diarree kan leiden tot verlies van elektrolyten, wat spierpijn en krampen kan veroorzaken.
  • Gewichtsverlies: Onvoldoende opname van voedingsstoffen kan leiden tot ongewenst gewichtsverlies en verdere vermoeidheid.

 

Vermoeidheid, darmklachten en hoofdpijn

Chronische diarree en vermoeidheid kunnen ook gepaard gaan met hoofdpijn. Uitdroging en een gebrek aan voedingsstoffen kunnen bijdragen aan terugkerende hoofdpijn en migraine. Het is belangrijk om voldoende te drinken en een uitgebalanceerd dieet te volgen om deze symptomen te verlichten.

 

Chronische diarree stoppen?

Heb je last van langdurige diarree en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fasen, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder diarree) te krijgen. 

In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische diarree zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je stap voor stap achter de oorzaak van je buikklachten kunt komen, en hoe je deze kunt aanpakken. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?