Wat is het FODMAP dieet en hoe pas je het toe?

Het FODMAP dieet is een dieet dat twintig jaar geleden is ontwikkeld door wetenschappers van Monash University in Australië met als doel om de symptomen van het prikkelbare darm syndroom te verminderen. Het richt zich op het beperken van een bepaalde soort koolhydraten die in veel voedingsmiddelen voorkomen. 

Maar werkt het FODMAP dieet echt? En wat kan je dan wel en niet eten?
 

Waar staat de afkorting FODMAP voor?

De afkorting ‘FODMAP’ staat voor Fermenteerbare...

Lees verder...

Nervus vagus oefeningen: 6 manieren die je direct kunt toepassen

Wist je dat je jouw reactie op stress bewust kunt beïnvloeden? Door bepaalde nervus vagus oefeningen te doen kun je jouw lichaam in korte tijd van paniek en stress naar relax-modus brengen. Gezien de hoeveelheid stress waar we tegenwoordig allemaal mee te maken krijgen, is het nog niet zo verkeerd om zulke tools bij de hand te hebben. Dit zal niet alleen je mentale welzijn ten goede komen, maar is ook bewezen bevorderlijk voor de fysieke gezondheid. Zo is een ontspannen lichaam beter in...

Lees verder...

Nervus vagus stimulatie: van dysfunctie naar evenwicht

Er wordt steeds meer bekend over de werking van onze tiende hersenzenuw, de nervus vagus. Deze hersenzenuw zorgt ervoor dat je lichaam zich ontspant (als je niet bezig bent met een tentamen, work-out of lastige opdracht natuurlijk). 

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat mensen continu stress ervaren en ‘aan’ blijven staan, waardoor de nervus vagus zijn werk niet meer kan doen en buikpijn, hoofdpijn en andere klachten ontstaan. 

In deze blog lees je hoe dit precies...

Lees verder...

10 nervus vagus symptomen: herkennen en helen

De nervus vagus is een van onze hersenzenuwen die in verbinding staat met veel organen in ons lichaam en ervoor zorgt dat ons lichaam zich ontspant en herstelt. Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat mensen continu stress ervaren en ‘aan’ blijven staan, waardoor de nervus vagus zijn werk niet meer goed kan doen en een scala aan klachten kan ontstaan. 

In deze blog lees je hoe je dit probleem herkent bij jezelf, wat zoal ongewenste nervus vagus symptomen zijn en wat je...

Lees verder...

Nervus vagus en darmen: veelvoorkomende oorzaak van darmklachten

We hebben natuurlijk allemaal weleens gehoord dat stress niet goed voor je is. Maar wat maakt nou dat het zo belangrijk is om af en toe te ontspannen? Vooral de verbinding tussen je hersenen en je darmen via de nervus vagus vormt een interessante relatie die erg inzichtelijk blijkt te zijn. 

De functie van de nervus vagus

We hebben ieder een linker en rechter nervus vagus. Deze komen uit de hersenstam en gaan naar de organen in de borstkas en buik. Ze geven informatie van het lichaam...

Lees verder...

Opgeblazen buik bij vrouwen: 11 onderliggende oorzaken

Van sociale media tot tijdschriftcovers: vrouwen worden vaak geconfronteerd met onrealistische schoonheidsnormen, waardoor de druk om een perfecte vlakke buik te hebben alleen maar toeneemt. 

Je opgeblazen buik hoeft echter helemaal geen teken te zijn van een gebrek aan zelfbeheersing of een slechte gezondheid. Vaak is het simpelweg een reactie van het lichaam op ongemak. Welke ongemakken een reden kunnen zijn voor jouw opgeblazen gevoel, en hoe je deze ongemakken kunt aanpakken, lees je...

Lees verder...

Opgeblazen buik bij mannen: 9 onderliggende oorzaken

Een opgeblazen buik kan voor mannen een vervelend en hinderlijk probleem zijn, dat zowel fysiek ongemak als emotionele stress kan veroorzaken. De oorzaken achter een opgeblazen buik variëren van voedingsgerelateerde factoren tot medicatie en leefstijlkeuzes. 

In deze blog leggen we de mogelijke redenen voor een opgeblazen gevoel bij mannen kort uit en voegen we links toe naar onze andere blogs met uitgebreidere informatie. 

 

Opgeblazen buik na eten

Tot op zekere hoogte is...

Lees verder...

SIBO: 3 soorten, 11 symptomen en 1 test

Misschien heb je deze term eerder gezien, of gehoord: SIBO. De afkorting SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In Nederland wordt SIBO ook wel "bacteriële overgroei van de dunne darm" genoemd, of simpelweg "bacteriële overgroei".

SIBO is een diagnose die nog bekendheid moet krijgen in Nederland. In de Verenigde Staten heeft SIBO de laatste jaren meer aandacht gekregen, en zijn er ook steeds meer doktoren die hiermee werken.

Maar wat is SIBO? Wat zijn de symptomen...

Lees verder...

SIBO test: welke is de beste en hoe werkt het?

Heb je veel last van een opgeblazen buik na de maaltijd, gasvorming, buikpijn of misselijkheid, en overweeg je een SIBO test te doen? Deze test kan veel nuttige informatie geven over de mogelijke onderliggende oorzaak van je klachten. In de uitslag is niet alleen af te lezen óf er sprake is van SIBO, maar ook van welk type en waar deze bacteriële overgroei zich precies bevindt. Een goede interpretatie van de uitslag is cruciaal voor het bepalen van de juiste behandelstrategie. In...

Lees verder...

Lekkende darm: 7 symptomen en 6 oorzaken

Een lekkende darm, in het Engels leaky gut genoemd, is een term die in de afgelopen jaren steeds vaker wordt gebruikt wanneer gesproken wordt over darmgezondheid. Het zou de oorzaak zijn van voedselintoleranties, ontstekingen in het lichaam en verschillende darmklachten behorende bij prikkelbare darm syndroom en ontstekingsziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Is een lekkende darm onzin en is je darm echt lek, wat zijn symptomen van een lekkende darm en hoe kun je een ...

Lees verder...
1 2 3 4 5 6 7
Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?