Iemand kan SIBO hebben zonder verder enige klachten te krijgen, maar in de meeste gevallen gaat een bacteriële overgroei in de dunne darm gepaard met vervelende symptomen die je leven flink kunnen verstoren. Hieronder vind je de belangrijkste SIBO symptomen op een rij met daarna een uitgebreidere toelichting. Aan het einde van dit artikel lees je wat je vandaag nog kunt doen om je symptomen te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.
Dit zijn de primaire SIBO symptomen:
En dit zijn secundaire klachten die te maken hebben met vitamine-/mineraaltekorten:
Zo'n twee op de drie mensen met SIBO hebben last van een opgeblazen buik, overmatige gasvorming met bijbehorende winderigheid, en een vol gevoel in de buik. Het is alsof je broek ineens een maat te klein is; je zou hem het liefst openritsen. En terwijl je echt niet zo veel gegeten hebt, ziet je buik eruit alsof je zojuist een driegangendiner hebt gehad.
Deze opgeblazen buik kan gepaard gaan met buikkrampen en kan uiteindelijk ook leiden tot een veranderde stoelgang. Vaak hebben mensen met SIBO last van diarree, maar ook een wisselende stoelgang en obstipatie komen regelmatig voor. Je kunt last krijgen van obstipatie wanneer de bacteriële overgroei met name methaangas produceert. Produceert de bacteriële overgroei in je dunne darm voornamelijk waterstof, dan wordt diarree vaker gezien (1).
Bij ernstige gevallen van SIBO kunnen klachten ontstaan zoals vettige diarree. Bij deze zogeheten vetdiarree (steatorroe) is de ontlasting dun, plakkerig en vettig. Je herkent vetdiarree doordat de ontlasting vaak blijft drijven, erger stinkt dan gewoonlijk en meestal lichter van kleur is dan je normale ontlasting. Ook typerend voor vetdiarree is dat deze blijft plakken aan de wc-pot en dat er soms stukjes onverteerd voedsel in zitten.
Deze vetdiarree ontstaat als de vetopname in de dunne darm is verminderd. Door deze slechte opname van vet (malabsorptie) kun je last krijgen van gewichtsverlies en tekorten aan diverse vitamines en mineralen (2).
Bij SIBO kan de opname van voedingsstoffen verminderd zijn, waardoor tekorten kunnen ontstaan aan verschillende vitamines en mineralen. Zo kan een slechte opname van vetten in de dunne darm tot tekorten leiden aan vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E. Andere veelvoorkomende tekorten die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld een vitamine B12-tekort, een calciumtekort of een ijzertekort.
Dergelijke gebreken kunnen zorgen voor allerlei lichamelijke problemen. Zo kan een vitamine B12-tekort leiden tot neurologische problemen, zoals gevoelloosheid of tintelingen in armen en benen. Houdt het tekort voor langere duur aan, dan kunnen problemen ontstaan zoals geheugenverlies, ernstige vermoeidheid en zwakte. Een gebrek aan calcium kan leiden tot problemen met botten en tanden. Calcium is immers het hoofdbestanddeel van zowel je skelet als gebit. Bij een ijzergebrek kun je last krijgen van bloedarmoede, wat gepaard gaat met ernstige vermoeidheid.
Als je dunne darm langere tijd niet genoeg vitamines en mineralen kan opnemen, spreek je van het malabsorptiesyndroom. Naast de al eerder genoemde symptomen, kun je bij dit syndroom ook last krijgen van onder andere haaruitval en huidproblemen.
SIBO veroorzaakt niet alleen lichamelijke symptomen, maar kan ook gepaard gaan met psychologische problemen, zoals stress en spanning. Zeker wanneer het onduidelijk is waar de klachten precies vandaan komen, kunnen patiënten met SIBO ervaringen zich veel zorgen maken. Hierdoor wordt vaak gezien dat dergelijke patiënten wat neerslachtig raken en vaker liggen te piekeren in bed, waardoor ook het slaappatroon verstoord kan raken.
Daarnaast kunnen bij SIBO cognitieve problemen ontstaan, waaronder vergeetachtigheid en moeite met concentreren. Bevindingen van labonderzoeken wijzen uit dat veranderingen in het microbioom van de darmen een rechtstreeks effect kunnen hebben op het functioneren van de hersenen via het centrale zenuwstelsel (3). Over deze directe relatie tussen SIBO, het centrale zenuwstelsel en de hersenen is echter nog weinig bekend, dus hier zal toekomstig onderzoek meer uitsluitsel over geven.
Herken jij je in één of meerdere van de genoemde symptomen, dan zou het verstandig kunnen zijn te kijken of je last hebt van SIBO. Dit kun je doen door een SIBO test uit te voeren. Je kunt ook onze gratis masterclass volgen, waarin we je meer uitleggen over de diagnose van SIBO en wat de vervolgstappen zijn. Door SIBO op een gestructureerde manier aan te pakken, is de kans groot dat de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Meld je hier aan voor onze gratis masterclass.
1) https://www.mdpi.com/2077-0383/11/20/6017
2) https://www.mlds.nl/klachten/vetdiarree/
3) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2020.00664/full
Geschreven door Mats Laszlo, student Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.
50% Bijna klaar