SIBO ervaringen: het inspirerende herstelverhaal van Joy

sibo Jun 09, 2023

Het pad naar herstel van SIBO kan een uitdaging zijn, maar het is een reis die je niet alleen hoeft te maken. In deze blog delen we SIBO ervaringen van onze klanten en bieden we inzichten vanuit de praktijk. We hopen dat deze verhalen je zullen inspireren en helpen om je eigen pad naar een optimale darmgezondheid te vinden.

In dit artikel ontdek je het volgende:

  • De kans is groot dat iemand met PDS onderliggend SIBO heeft
  • Een SIBO test is de eerste stap van een effectieve behandeling
  • Emilia's ervaringen met SIBO als patiënt en therapeut
  • Het inspirerende herstelverhaal van Joy
  • Hoe je zelfstandig thuis je SIBO kunt behandelen

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze ervaringen met SIBO, lees dan vooral door.

 

SIBO symptomen vs PDS symptomen 

Het is niet ongewoon dat mensen met SIBO symptomen eerst de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS) krijgen. De symptomen van beide aandoeningen overlappen namelijk aanzienlijk. Denk aan buikpijn, een opgeblazen buik, winderigheid en veranderingen in de stoelgang. Echter, uit onderzoek blijkt dat SIBO in veel gevallen de onderliggende oorzaak is van de PDS symptomen (1).

Bij SIBO, ofwel Small Intestinal Bacterial Overgrowth, is er sprake van een overgroei van bacteriën in de dunne darm, wat leidt tot de bekende SIBO symptomen. Deze bacteriële overgroei kan de darmfunctie verstoren en leiden tot de symptomen die we vaak zien bij PDS. Het is daarom belangrijk om bij aanhoudende PDS symptomen ook te testen op SIBO. Zo kan de juiste diagnose gesteld worden en een passende behandeling worden gestart.

 

Behandeling van jouw SIBO is absoluut mogelijk 

Het kan ontmoedigend zijn om te leven met de symptomen van SIBO, maar het is belangrijk om te weten dat behandeling absoluut mogelijk is. Een effectieve SIBO behandeling begint met een grondige SIBO test en onderzoek om de specifieke kenmerken van jouw situatie te begrijpen. Hierbij is het belangrijk te identificeren welke bacteriën in overmaat aanwezig zijn, en wat de mogelijke onderliggende oorzaak is van de bacteriële overgroei. Deze informatie is allesbepalend voor het vinden van de juiste behandelstrategie.

Zodra deze informatie is verzameld, kan een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. Dit plan is gericht op het aanpakken van de specifieke problemen die bijdragen aan jouw SIBO. Het kan een combinatie van dieetaanpassingen, leefstijlveranderingen, medicatie en supplementen omvatten. Elk onderdeel van het plan is ontworpen om de overgroei van bacteriën in je dunne darm te verminderen en je symptomen te verlichten. Het is een proces, maar met geduld en consistentie is verbetering in je symptomen absoluut haalbaar.

 

SIBO specialist aan het woord: Emilia’s ervaringen met SIBO cliënten

Als darmtherapeut, orthomoleculair therapeut en ervaringsdeskundige heb ik in mijn praktijk, All Ways Healthy, veel cliënten met SIBO begeleid. Door mijn eigen ervaringen met SIBO en mijn uitgebreide academische achtergrond, heb ik een unieke kijk op de behandeling van SIBO. Ik heb zelf namelijk ook SIBO gehad, maar ben inmiddels volledig klachtenvrij. Mijn verhaal lees je hier.

Elke SIBO ervaring die ik tegenkom in mijn praktijk is uniek. De symptomen, de onderliggende oorzaken en de reacties op de behandeling kunnen sterk variëren. Daarom vind ik het belangrijk om een persoonlijke aanpak toe te passen die is gebaseerd op grondig onderzoek en een diep begrip van de individuele situatie van de cliënt.

Mijn ervaringen met SIBO klanten hebben me geleerd dat een grondige aanpak, die zowel de fysieke als de mentale aspecten van de aandoening aanpakt, de beste resultaten oplevert. Het herstelproces vereist tijd en geduld, maar ik heb gezien dat verbetering absoluut mogelijk is.

 

SIBO ervaringen van leden van het D.A.R.M. Programma 

Met ons D.A.R.M. Programma geven we mensen met SIBO de kans om hiervan af te komen. Hun ervaringen met SIBO zijn erg divers, maar er is een gemeenschappelijk thema: ze zijn allemaal op zoek naar verbetering en herstel.

Sommige leden komen bij ons na jaren van frustratie en onbeantwoorde vragen. Ze hebben geprobeerd om hun symptomen onder controle te krijgen met verschillende diëten en behandelingen, maar zonder blijvend succes. In het D.A.R.M. Programma ontdekken ze een uitgebreide aanpak die verder gaat dan alleen symptoombestrijding.

Een van onze leden, Joy, heeft een bijzonder inspirerend herstelverhaal. Ze worstelde jarenlang met SIBO, met symptomen zoals buikpijn, obstipatie en extreme vermoeidheid. Ze probeerde allerlei diëten en behandelingen, maar vond geen blijvende verlichting. Toen ze het D.A.R.M. Programma ontdekte, besloot ze het te proberen. Met behulp van het programma en de strategieën die ze ontdekte, begon ze een aanzienlijke verbetering van haar symptomen te zien. In de video hieronder deelt Joy haar ervaringen.

 

De ervaringen van onze leden herinneren ons eraan wat er allemaal mogelijk is als het gaat om vooruitgang en herstel bij SIBO. Het is een reis, en elke stap, hoe klein ook, is een stap in de goede richting. 

Wil je meer lezen over de ervaringen van onze leden? Bekijk dan de testimonials op onze website.

 

SIBO thuis behandelen 

Het behandelen van SIBO is een proces dat tijd, geduld en toewijding vereist. Hoewel het een complexe aandoening is, kan een goed begrip van je eigen lichaam en de juiste strategieën een groot verschil maken. Een effectieve SIBO behandeling is vaak heel persoonlijk en moet worden aangepast aan je individuele behoeften en situatie.

Het behandelplan kan verschillende benaderingen omvatten, zoals aanpassingen in je voeding en het gebruik van specifieke supplementen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Daarom is het essentieel om te luisteren naar jouw eigen lichaam en te leren wat het beste voor jou werkt.

Gelukkig zijn er tools beschikbaar die je kunnen ondersteunen in dit proces. Het D.A.R.M. Programma is daar een van. Hierin vind je uitgebreide informatie om van jouw SIBO af te komen, en krijg je de mogelijkheid om al jouw vragen te stellen. Het is ontworpen om jou op weg te helpen bij je SIBO reis, en je te ondersteunen bij het zelfstandig behandelen van SIBO. We hebben inmiddels al meer dan 2500 klanten mogen helpen.

 

 

Bronnen:

Pimentel, M., Chow, E. J., & Lin, H. C. (2000). Eradication of Small Intestinal Bacterial Overgrowth Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome. The American Journal of Gastroenterology, 95(12), 3503–3506. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.2000.03368.x 

 


Geschreven door Mats Laszlo, BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?