Opgeblazen buik na operatie: 5 oorzaken en tips voor een sneller herstel

opgeblazen buik Jan 25, 2024

Een operatie ondergaan is vaak een stressvolle ervaring, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Een veelvoorkomend ongemak is een opgeblazen buik na de operatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, van voeding tot medicatie. In deze blog verkennen we de redenen achter een opgezette buik na een operatie en bieden we waardevolle tips voor een comfortabel herstel.

 

Dikke buik na operatie door littekens 

Buikoperaties, ook wel abdominale chirurgie genoemd, zijn vaak intensieve en complexe operaties doordat er zich een heleboel organen en structuren in de buikholte bevinden. Bovendien verschilt het per persoon waar de organen precies liggen. Je kan je voorstellen dat er af en toe tijdens de operatie gezocht en aangepast moet worden. Het zou daarom kunnen dat je na je operatie last hebt van een dikke buik door de zwelling van de chirurgische ingreep. 

Op de plek waar geopereerd is, ontstaat na enige tijd ook een litteken, net zoals hoe dat met een wond op de huid gebeurt. Als dit litteken uit de hand loopt, is er sprake van een verkleving, een ophoping van bindweefsel in de buik. Dit kan ervoor zorgen dat de normale functie van de darmen wordt verhinderd, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals diarree, winderigheid of een opgezette buik. Welke klachten je hebt, ligt onder andere aan de plaats van de verkleving. 

Gynaecologische operaties geven meestal meer klachten. Daardoor is last hebben van een opgezette buik na operatie van de baarmoeder waarschijnlijker dan een opgezette buik na operatie van een navelbreuk. Wanneer een litteken herstelt of hoe lang een opgeblazen buik na de operatie aanhoudt is moeilijk te zeggen en hangt af van individueel herstel.

 

Opgeblazen buik na operatie door stress

Stress is een veelvoorkomende factor die bijdraagt aan een opgeblazen buik na een operatie. Het lichaam reageert op stress door hormonen vrij te geven die de spijsvertering kunnen vertragen en zo gasophoping kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om stressniveaus te beheersen door ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie of het stimuleren van je creativiteit. Ga naar deze blog over een opgeblazen buik door stress om meer te leren over hoe stress je darmen beïnvloedt of klik hier om te leren hoe je je lichaam uit de stressmodus kan halen met nervus vagus oefeningen.

 

Opgeblazen gevoel na operatie door bewegingstekort 

Lichaamsbeweging is erg belangrijk voor de motiliteit (knijp- en duwbewegingen) van onze darmen. Na een operatie kan het lastiger zijn om aan voldoende lichaamsbeweging te komen door pijn, vermoeidheid of doktersadviezen waardoor de darmen trager gaan werken en verstopping en een dikke buik kunnen optreden. 

Eenvoudige oefeningen, zoals korte, lichte wandelingen, kunnen de bloedsomloop stimuleren en helpen bij het verminderen van gasophoping. Na sommige operaties kan het zijn dat je veel in bed ligt of je buikspieren niet te veel mag aanspannen (zoals na operatie van een navelbreuk of na operatie van de baarmoeder). 

Om een opgezette buik na operatie van een navelbreuk of een opgezette buik na operatie van de baarmoeder toch te voorkomen, kun je proberen om oefeningen met enkel de benen en de armen te doen of door de billen voor een aantal seconden aan te spannen. Het is echter van cruciaal belang om eerst met de behandelend arts te overleggen voordat je begint met enige vorm van lichaamsbeweging na een operatie.

 

Opgeblazen buik na operatie door voeding

Voeding speelt een essentiële rol in het herstelproces na een operatie. Voedingsmiddelen die FODMAPs bevatten, kunnen gasvorming en winderigheid bevorderen, wat leidt tot een opgeblazen gevoel. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Dit zijn bepaalde typen koolhydraten die in de darm gefermenteerd kunnen worden. 

Fermentatie is simpel gezegd de manier waarop bacteriën zich voeden. Hierbij worden de gassen die voor ons ongemak zorgen geproduceerd. FODMAPs kunnen ook in het dagelijks leven een opgeblazen buik veroorzaken, maar als de darmen nog kwetsbaarder zijn dan normaal door een operatie, is het extra belangrijk om te letten op wat je eet of zelfs het FODMAP dieet te volgen. 

Afgezien hiervan is het raadzaam om meer kleinere maaltijden te eten en om voor licht verteerbare voedingsmiddelen te kiezen, zoals magere vlees of vis, gekookte groenten en even wat minder vezels. Voldoende hydratatie is ook belangrijk om een soepele spijsvertering te bevorderen.

 


Dikke buik na operatie door medicatie

Een aantal vormen van medicatie die je voorafgaand aan, tijdens of na een operatie kan krijgen, hebben een opgeblazen buik als bijwerking. Het komt vaak voor dat je een opgeblazen buik krijgt na antibiotica, narcose, laxeermiddelen of pijnstillers zoals NSAID's en opiaten. 

Als je veel last hebt van een opgeblazen gevoel door je medicatie, is het raadzaam om niet zomaar te stoppen, maar dit wel bij je arts aan te geven zodat er eventueel een alternatief voorgeschreven kan worden. 

Heb je al deze tips geprobeerd en zie je geen verbetering of heb je last van een opgeblazen buik, zelfs als je geen operatie hebt ondergaan? Bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen een dikke buik en oncomfortabel gevoel. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van je buikklachten af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je moet volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 



Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?