👉 Last van langdurige diarree of borrelende darmen? Meld je aan voor onze masterclass 👈
LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Buikpijn na ontlasting: 6 oorzaken en 9 oplossingen

buikpijn Jan 07, 2025

Iedereen ervaart wel eens buikpijn, maar buikpijn na ontlasting kan een specifiek en ongemakkelijk probleem zijn. Het kan variëren van een licht zeurend gevoel tot scherpe, intense pijn die een impact heeft op je dagelijkse leven. 

Wat kan dit veroorzaken, en belangrijker nog, wat kun je eraan doen? In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken en oplossingen van buikpijn na ontlasting, met praktische tips om verlichting te vinden. 

Lees ook onze hoofdblog over buikpijn voor meer uitgebreide informatie.

(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je buikpijn op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)

 

Buikpijn na ontlasting

Buikpijn na ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is het een signaal van je lichaam dat er iets niet helemaal goed functioneert in je spijsverteringssysteem. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Prikkelbare darm syndroom (PDS): Mensen met PDS hebben vaak last van krampen en buikpijn. Dit kan gepaard gaan met andere symptomen zoals diarree, constipatie of een opgeblazen gevoel. Als iemand met PDS bijvoorbeeld last heeft van obstipatie, kan het zo zijn dat nadat diegene eindelijk heeft kunnen ontlasten, alle darminhoud weer een stukje op gaat schuiven, wat pijn kan geven.
  • Ontstekingen: Ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kunnen buikpijn veroorzaken na een ontlasting.
  • Aambeien of anale kloven: Irritatie of beschadiging van het anale gebied kan pijn veroorzaken, zowel tijdens als na de stoelgang. Ze kunnen ook wat bloed bij de ontlasting geven, wat dan meestal helderrood is.
  • Voedselintoleranties: Intoleranties voor gluten (coeliakie) of lactose kunnen leiden tot buikpijn na het eten en ontlasten.
  • Infecties: Een darm- of maaginfectie door een besmetting met een virus, bacterie of parasiet kan buikklachten veroorzaken die samenhangen met de stoelgang.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als de pijn aanhoudt of verergert, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

 

Buikpijn tijdens het poepen

Eigenlijk kunnen alle bovenstaande oorzaken voor pijn na het poepen ook pijn tijdens het poepen veroorzaken. Daarnaast zijn er nog deze verklaringen voor pijn bij het poepen:

  • Hardnekkige obstipatie: Wanneer de ontlasting hard en droog is, kan dit pijnlijk zijn om uit te scheiden. Het persen kan extra spanning op de buikspieren veroorzaken.
  • Bekkenbodemproblemen: Een disfunctie van de bekkenbodemspieren kan pijn geven tijdens het poepen. Een voorbeeld hiervan is het spastische bekkenbodem syndroom waarbij het probleem ligt bij de inwendige sluitspier van de anus.

 

Wat helpt tegen buikpijn bij het poepen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om buikpijn te verlichten en zelfs te voorkomen. Hier zijn enkele praktische tips:

  • Eet vezelrijk: Vezels helpen je darmen om soepel te werken. Denk aan groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten.
  • Drink voldoende water: Hydratatie is essentieel om harde ontlasting te voorkomen.
  • Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging stimuleert de werking van je darmen en kan helpen om buikpijn te verminderen.
  • Gebruik een voetkrukje: Het gebruik van een voetkrukje tijdens het ontlasten kan helpen de positie van je lichaam te verbeteren. Wanneer je meer gehurkt op het toilet zit, zoals bij een squat, is de stand van je darmen beter om te ontlasten.
  • Gebruik een warmwaterkruik: Warmte kan verlichting geven bij buikpijn en de spieren helpen ontspannen. Let er wel op dat je soms bij ernstige pijn niet meer goed voelt hoe warm de kruik is, waardoor je jezelf kan verbranden.
  • Let op voedingstriggers: Vermijd voedingsmiddelen die voor jou nadelig werken op de spijsvertering en klachten kunnen verergeren. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende triggers zijn vet eten, alcohol of cafeïne.
  • Ga naar het toilet zodra je moet: Uitstellen kan leiden tot obstipatie en pijn.
  • Probeer ontspanningstechnieken: Stress kan buikpijn verergeren, dus probeer ademhalingsoefeningen of yoga. Een volledige blog over het tot rust brengen van je lichaam vind je hier.
  • Neem een milde pijnstiller: Je kan het beste voor paracetamol gaan, gezien NSAIDs nadelige effecten kunnen hebben op de maag, maar overleg altijd met je arts welke medicatie geschikt is voor jou.

 

Aanhoudende buikpijn verhelpen

Heb je last van aanhoudende buikpijn en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder buikpijn) te krijgen. 

In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische buikpijn zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je erachter kunt komen wat bij jou de oorzaak is van je buikklachten, en hoe je deze stap voor stap kunt aanpakken. Klik hier om de masterclass te bekijken.

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?