Wanneer heb je SIBO?

SIBO, heb ik dat? Als je vaak maag- of darmklachten hebt wil je graag de oorzaak hiervan weten, zodat je er wat aan kan doen. De diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is daarom voor veel mensen frustrerend. Want wat houdt dit in, en belangrijker nog, hoe kom je er vanaf?

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat maarliefst 84% van de mensen met PDS een aanwijsbare bacteriële overgroei in de dunne darm heeft? En dat 75% van deze mensen een grote verbetering zagen in hun symptomen na het behandelen hiervan? Dit verschijnsel wordt afgekort als SIBO, en staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth.

Maar hoe kom jij te weten of SIBO de oorzaak is van jouw klachten? In deze blog ga ik hierop in. Als je overigens nog niet mijn basisartikel over SIBO hebt gelezen, raad ik aan om dit eerst te doen.

 


DIAGNOSE SIBO

Er zijn verschillende manieren om SIBO aan te tonen. De meest gebruikte test om SIBO te meten is de waterstofademtest (ik werk met zowel waterstof ademtesten als methaantesten). Deze test is niet pijnlijk of ingrijpend, is makkelijk, relatief betrouwbaar, en goedkoop. Een andere manier, maar eentje die niet vaak wordt gedaan omdat het ingrijpend en duur is, is het nemen van een biopsie van een stukje dunne darm. Een derde optie die soms wordt aangehaald door integrale therapeuten is het testen van ‘organische zuren’ in de urine. Volgens internationaal gerenommeerd SIBO specialist Dr. Allison Siebecker is deze test echter niet in staat is om SIBO te diagnosticeren omdat het alleen kan aantonen of er sprake is van een algemene bacteriële overgroei. Oftewel: deze test zegt niks over waar deze overgroei zich bevindt: in de dunne of dikke darm, en dat is nou juist zo belangrijk om te weten. [bron]

Ik vind de ademtest de beste manier, mits de interpretatie hiervan goed wordt gedaan. Dit is ontzettend belangrijk, ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken. Mensen die er weinig verstand van hebben zien vaak aanwijzingen over het hoofd waardoor er fouten worden gemaakt. Hierdoor is er meer kans is op een niet correcte conclusie. De interpretatie van SIBO is complexer dan artikelen op internet je willen geloven. Omdat een effectieve behandeling van SIBO afhankelijk is van de juiste interpretatie, raad ik aan om dit niet alleen te doen.

 


HOE GAAT DE ADEMTEST IN ZIJN WERK?

Om te controleren of er sprake is van een bacteriële overgroei in de dunne darm, is het mogelijk om de gassen te meten die geproduceerd zijn door bepaalde bacteriën. Sommige bacteriën produceren waterstofgas, en andere bacteriën methaangas. Deze gassen worden vervolgens via de longen uitgeademd, en met bepaald aparatuur kan dit worden gemeten. Het is mogelijk een bacteriële overgroei te hebben van waterstof producerende bacteriën, maar ook van methaangas producerende bacteriën. Welke dominantie je hebt is belangrijk, want dit bepaald de aanpak van de SIBO behandeling.

Voordat de ademtest plaatsvindt moet er eerst 1 tot 2 dagen (dit verschilt per lab) een voorbereidend dieet worden gegeten waar geen voedingsmiddelen in zitten die de bacteriën kunnen voeden. Als je namelijk net de avond vóór je ademtest bruine bonen hebt gegeten, zal de hoeveelheid uitgeademde gassen een stuk hoger liggen op de dag van de test, omdat bonen altijd fermenteren in een gezonde dikke darm. Wat er dan dus gebeurd is een vals positieve test omdat de gemeten gassen niks zeggen over de functie van de dunne darm, maar de gassen uit de dikke darm weerspiegelen.

Voordat de ademtest van start gaat moet je op lege maag een suikerdrank drinken van lactulose of glucose. Mocht je inderdaad SIBO hebben, gaan bacteriën in de dunne darm deze suikerdrank metaboliseren waarbij ze gassen produceren. Voordat je dit drinkt moet je eerst nuchter blazen in het apparaatje wat de uitgeademde gassen meet. Dit wordt gedaan om de basiswaarde (baseline) te kunnen bepalen zodat het duidelijk wordt wat de stijging in gasvorming is na het nemen van het suikerdrankje. Dit is tegelijkertijd een goede test om te kijken of je je wel correct aan je voorbereidende dieet hebt gehouden.
Na de baseline-test drink je de lactulose of glucose en vervolgens wordt er elke 20 of 30 minuten (dit is afhankelijk van het lab) in het meetapparaatje geblazen. Dit duurt in totaal 2 of 3 uur. Hoewel een test van 2 uur ook al wat kan zeggen, is een test van 3 uur veel waardevoller omdat het meer informatie geeft over hoe de gasvorming zich ontwikkelt in de dunne en dikke darm.

Na deze ademtest worden de waterstof en methaan waardes in de adem geanalyseerd. In de interpretatie of het SIBO is, is het cruciaal rekening te houden met de tijd waarop de waarde is gemeten. Dit geeft de informatie die nodig is om te kunnen zeggen of de dunne darm daadwerkelijk de gassen produceert, en ook interessant, waar in de dunne darm het hoofdprobleem zit.

Wil jij weten of SIBO de onderliggende oorzaak van jouw maag- of darmklachten is? Maak dan een vrijblijvende afspraak of registreer je voor het D.A.R.M. Programma om te leren hoe je van SIBO af kunt komen. Als een van de enige therapeuten van Nederland is SIBO mijn specialisatie. Ik werk alleen met testen die beide soorten bacteriële overgroei kunnen testen, zodat we geen enkele informatie missen.

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?