SIBO test: welke is de beste en hoe werkt het?

SIBO, heb ik dat? Als je vaak maag- of darmklachten hebt wil je graag de oorzaak hiervan weten, zodat je er wat aan kan doen. De diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS) is daarom voor veel mensen frustrerend. Want wat houdt dit in, en belangrijker nog, hoe kom je er vanaf?

 

SIBO: de oorzaak van jouw symptomen?

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat maar liefst 84% van de mensen met PDS een aanwijsbare bacteriële overgroei in de dunne darm heeft? En dat 75% van deze mensen een grote verbetering zagen in hun SIBO symptomen na de behandeling? Dit verschijnsel wordt afgekort als SIBO, en staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth.

Maar hoe kom jij te weten of SIBO de oorzaak is van jouw symptomen? In deze blog ga ik hierop in. Als je overigens nog niet mijn basisartikel over SIBO hebt gelezen, raad ik aan om dit eerst te doen.

 

SIBO test: welke is de beste?

Er zijn verschillende manieren om SIBO aan te tonen. De meest gebruikte test om SIBO te meten is de waterstofademtest (ik werk met mijn klanten met zowel waterstof ademtesten als methaantesten). Deze test is niet pijnlijk of ingrijpend, is makkelijk, relatief betrouwbaar, en goedkoop. Een andere manier, maar eentje die niet vaak wordt gedaan omdat het ingrijpend en duur is, is het nemen van een biopsie van een stukje dunne darm. Een derde optie die soms wordt aangehaald door integrale therapeuten is het testen van ‘organische zuren’ in de urine. Volgens internationaal gerenommeerd SIBO specialist Dr. Allison Siebecker is deze test echter niet in staat is om SIBO te diagnosticeren omdat het alleen kan aantonen of er sprake is van een algemene bacteriële overgroei. Oftewel: deze test zegt niks over waar deze overgroei zich bevindt: in de dunne of dikke darm, en dat is nou juist zo belangrijk om te weten.

Ik vind de ademtest de beste manier, mits de interpretatie hiervan goed wordt gedaan. Dit is ontzettend belangrijk, ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken. Mensen die er weinig verstand van hebben, zien vaak aanwijzingen over het hoofd waardoor er fouten worden gemaakt. Hierdoor is er meer kans is op een niet correcte conclusie. De interpretatie van SIBO is complexer dan artikelen op internet je willen geloven. Omdat een effectieve behandeling van jouw SIBO symptomen afhankelijk is van de juiste interpretatie, raad ik aan om dit niet alleen te doen.

 

SIBO ademtest: hoe gaat dit in zijn werk?

Om te controleren of er sprake is van een bacteriële overgroei in de dunne darm, is het mogelijk om de gassen te meten die geproduceerd zijn door bepaalde bacteriën. Sommige bacteriën produceren waterstofgas, en andere bacteriën methaangas. Deze gassen worden vervolgens via de longen uitgeademd, en met bepaalde aparatuur kan dit worden gemeten. Het is mogelijk een bacteriële overgroei te hebben van waterstofproducerende bacteriën, maar ook van methaangasproducerende bacteriën. Welke dominantie je hebt is belangrijk, want dit bepaalt de aanpak van de SIBO behandeling.

Voordat de SIBO ademtest plaatsvindt, moet er eerst 1 tot 2 dagen (dit verschilt per lab) een voorbereidend dieet worden gegeten waar geen voedingsmiddelen in zitten die de bacteriën kunnen voeden. Als je namelijk net de avond vóór je ademtest bruine bonen hebt gegeten, zal de hoeveelheid uitgeademde gassen een stuk hoger liggen op de dag van de test, omdat bonen altijd fermenteren in een gezonde dikke darm. Wat er dan dus gebeurt, is een valspositieve test omdat de gemeten gassen niks zeggen over de functie van de dunne darm, maar de gassen uit de dikke darm weerspiegelen.

Voordat de SIBO test van start gaat moet je op lege maag een suikerdrank drinken van lactulose of glucose. Mocht je inderdaad SIBO hebben, dan gaan bacteriën in de dunne darm deze suikerdrank metaboliseren waarbij ze gassen produceren. Voordat je dit drinkt, moet je eerst nuchter blazen in het apparaatje wat de uitgeademde gassen meet. Dit wordt gedaan om de basiswaarde (baseline) te kunnen bepalen zodat het duidelijk wordt wat de stijging in gasvorming is na het nemen van het suikerdrankje. Dit is tegelijkertijd een goede test om te kijken of je je wel correct aan je voorbereidende dieet hebt gehouden.

Na de baselinetest drink je de lactulose of glucose en vervolgens wordt er elke 20 of 30 minuten (dit is afhankelijk van het lab) in het meetapparaatje geblazen. Dit duurt in totaal 2 of 3 uur. Hoewel een SIBO test van 2 uur ook al wat kan zeggen, is een test van 3 uur veel waardevoller omdat het meer informatie geeft over hoe de gasvorming zich ontwikkelt in de dunne en dikke darm.

Na deze ademtest worden de waterstof- en methaanwaardes in de adem geanalyseerd. In de interpretatie of het SIBO is, is het cruciaal rekening te houden met de tijd waarop de waarde is gemeten. Dit geeft de informatie die nodig is om te kunnen zeggen of de dunne darm daadwerkelijk de gassen produceert, en ook interessant, waar in de dunne darm het hoofdprobleem zit.

 

SIBO behandeling na een positieve test

Wil jij weten of SIBO de onderliggende oorzaak van jouw maag- of darmklachten is? Doe dan eerst een SIBO test en maak dan een afspraak met een therapeut of registreer je voor het D.A.R.M. Programma om aan de slag te gaan met jouw SIBO behandeling als je een positieve SIBO test hebt.

  

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?