LOGIN GRATIS MASTERCLASS

Lekkende darm supplementen: 7 wetenschappelijk onderbouwde opties

leaky gut lekkende darm Nov 21, 2023

Het herstellen van een lekkende darm is een complex proces waarbij de juiste supplementen een belangrijke rol kunnen spelen. Van probiotica tot glutamine en van collageen tot curcumine, er zijn diverse supplementen die beweren het darmherstel te bevorderen. Maar welke werken nu echt?

In dit artikel gaan we in op:

 • Het belang van supplementen bij het herstel van een lekkende darm.
 • 7 wetenschappelijk onderbouwde lekkende darm supplementen: probiotica, L-glutamine, collageen, omega 3-vetzuren, kurkuma, zinc carnosine en spijsverteringsenzymen.
 • Praktische tips voor het kiezen van de juiste supplementen.
 • Het belang van een holistische benadering bij het herstellen van een lekkende darm.

Met de juiste informatie kun je een weloverwogen keuze maken in je zoektocht naar de beste supplementen voor jouw darmgezondheid.

Waarom lekkende darm supplementen belangrijk zijn

Een lekkende darm, ook wel bekend als 'leaky gut', verwijst naar een situatie waarin de darmwand zijn integriteit verliest, waardoor ongewenste stoffen gemakkelijker in de bloedbaan kunnen komen. Dit kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, variërend van spijsverteringsklachten tot huidproblemen. Het herstellen van de darmwand en het optimaliseren van de darmfunctie is daarom essentieel voor het algehele welzijn.

Supplementen kunnen een waardevolle rol spelen in dit herstelproces. Ze kunnen specifieke voedingsstoffen en bestanddelen leveren die de darmwand ondersteunen, ontstekingen verminderen en het evenwicht van de darmbacteriën herstellen. Hoewel een gezond dieet de basis vormt voor het herstel van de darmgezondheid, kunnen supplementen dit proces versnellen en versterken door gerichte ondersteuning te bieden.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat niet alle supplementen bewezen effectief zijn. Sommige hebben een solide wetenschappelijke basis, terwijl andere meer gebaseerd zijn op anekdotisch bewijs. In de volgende secties zullen we enkele van de meest populaire en wetenschappelijk onderbouwde supplementen voor een lekkende darm bespreken.

 

Probiotica voor een lekkende darm: balans in je darmen

Probiotica zijn levende micro-organismen – vaak bacteriën of gisten – die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren voor het lichaam. Ze staan vooral bekend om hun positieve effecten op de darmgezondheid. Bij een lekkende darm kan de balans tussen gunstige en schadelijke bacteriën in de darmen verstoord zijn. Probiotica kunnen helpen deze balans te herstellen door het aantal gunstige bacteriën te verhogen en de groei van schadelijke bacteriën te remmen (1).

Er zijn verschillende soorten probiotica die verschillende voordelen kunnen bieden. Zo heb je bijvoorbeeld het probiotische gist Saccharomyces Boulardii, dat effectief blijkt bij het behandelen van reizigersdiarree en positieve effecten kan hebben op de samenstelling van het microbioom (2). Maar ook heb je gemengde probiotica supplementen die meerdere bacteriestammen bevatten. Denk hierbij aan verschillende Lactobacillus- en Bifidobacterium soorten. Hiervan blijkt uit onderzoek dat deze ontstekingen kunnen helpen verminderen en de integriteit van de darmwand kunnen ondersteunen (3). 

Wat hierbij wel belangrijk is, is om te kiezen voor een probiotisch supplement van hoge kwaliteit. Let bij het kopen van een probiotica supplement dan ook altijd op de specifieke stammen die het bevat, de dosering en de betrouwbaarheid van het merk. Daarnaast dient de keuze in stammen afgesteld te worden op jouw specifieke situatie. Hiervoor kun je dan ook het beste contact opnemen met een expert.


Andere nuttige supplementen voor een lekkende darm

Naast probiotica zijn er diverse andere supplementen die kunnen bijdragen aan het herstel van een lekkende darm. Hieronder bespreken we enkele van deze supplementen:

 • L-glutamine: Dit aminozuur is een belangrijke bouwstof voor de cellen van de darmwand en helpt bij het behouden en herstellen van de integriteit van de darmbarrière (4,5).
 • Collageen: Collageen is een eiwit bestaande uit peptiden die kunnen helpen bij het herstel van de darmwand en het verbeteren van de darmgezondheid. Het ondersteunt de integriteit van de darmwand en kan helpen bij het verminderen van symptomen van een lekkende darm (6,7).
 • Omega 3-vetzuren: Deze essentiële vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen bijdragen aan het verminderen van darmontstekingen en het ondersteunen van de integriteit van de darmwand (8).
 • Kurkuma: Net als omega 3 staat dit kruid bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, kan helpen bij het verminderen van darmontstekingen en het bevorderen van het herstel van de darmwand (9).
 • Zinc carnosine: Een combinatie van zink en carnosine; dit supplement kan helpen bij het beschermen van de darmwand en het verminderen van ontstekingen (10).
 • Spijsverteringsenzymen: Deze enzymen kunnen helpen bij het afbreken van voedsel en het verbeteren van de opname van voedingsstoffen, wat kan bijdragen aan een betere darmgezondheid (11).

Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel deze supplementen kunnen bijdragen aan het herstel van een lekkende darm, het essentieel is om de onderliggende oorzaken van een lekkende darm aan te pakken. Dit kan variëren van specifieke darmaandoeningen tot voedingskeuzes, stressmanagement en andere levensstijlfactoren.

 

Hoe kies je het juiste lekkende darm supplement?

Bij het kiezen van de juiste lekkende darm supplementen is het van groot belang om een geïnformeerde keuze te maken die past bij je persoonlijke gezondheidssituatie. Het is verstandig om te overleggen met een gezondheidsprofessional, vooral als je medicijnen gebruikt, om mogelijke interacties tussen supplementen en medicijnen te voorkomen. 

De kwaliteit van het supplement is een ander belangrijk aspect. Zoek naar producten die zijn getest op zuiverheid en die geen onnodige toevoegingen of allergenen bevatten. Keurmerken van onafhankelijke partijen kunnen hierbij een goede leidraad zijn.

Kies voor supplementen die ondersteund worden door wetenschappelijk onderzoek en waarvan de effectiviteit is bewezen in klinische studies. De juiste dosering is essentieel voor de werkzaamheid van het supplement, dus volg altijd de aanbevolen hoeveelheid op het etiket of het advies van een professional.

De vorm van het supplement, of het nu gaat om capsules, poeders of vloeistoffen, moet aansluiten bij je persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Kies een supplement dat niet alleen effectief is, maar ook past binnen je budget en gemakkelijk te verkrijgen is, zodat je het consistent kunt gebruiken.

 

Het belang van een holistische benadering bij het herstellen van een lekkende darm

Een holistische benadering bij het herstellen van een lekkende darm is essentieel omdat het niet alleen de symptomen aanpakt, maar ook de onderliggende oorzaken van de verhoogde darmpermeabiliteit. Deze benadering omvat een combinatie van voedingsaanpassingen, leefstijlveranderingen, stressmanagement en het gebruik van supplementen. Het doel is om het lichaam te ondersteunen in het natuurlijke genezingsproces en de algehele gezondheid te bevorderen.

Voeding speelt een integrale rol in dit proces. Het elimineren van voedingsmiddelen die irritatie of ontsteking in de darmen kunnen veroorzaken en het introduceren van voedingsmiddelen die de darmgezondheid ondersteunen, zijn belangrijke stappen. Leefstijlveranderingen zoals regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap helpen ook om het immuunsysteem te versterken en ontstekingen te verminderen.

Stressmanagement is een ander belangrijk aspect van de holistische benadering. Chronische stress kan de darmgezondheid negatief beïnvloeden, dus het vinden van effectieve manieren om stress te beheersen is van groot belang. Dit kan onder meer door middel van mindfulness, meditatie, yoga, nervus vagus oefeningen of andere ontspanningstechnieken.

 

De rol van supplementen bij het herstellen van een lekkende darm

Het herstellen van een lekkende darm is een proces dat zorgvuldigheid en aandacht vereist. Supplementen kunnen een waardevolle rol spelen in dit herstelproces, mits ze zorgvuldig en doelgericht worden ingezet. Ze kunnen helpen bij het aanvullen van voedingsstoffen, het ondersteunen van de darmwand en het behouden van een gezond darmmicrobioom.

Bij het kiezen van de juiste supplementen is het essentieel om rekening te houden met je persoonlijke gezondheidsdoelen, huidige gezondheidstoestand en eventuele medicijninteractie.

Het herstelproces van een ‘leaky gut’ is een reis die tijd en een gepersonaliseerde aanpak vereist. Met een gebalanceerde combinatie van supplementen, voeding en leefstijlaanpassingen kun je ervoor zorgen dat je darmen gezonder worden en je je beter voelt.

Als je op zoek bent naar ondersteuning tijdens deze reis, dan vind je in het D.A.R.M. Programma een uitgebreide bron van informatie en richtlijnen. In dit programma ontdek je hoe je aan de hand van ons uniek 4-stappenplan de onderliggende oorzaak van jouw darmklachten kan achterhalen en aanpakken. Deze methode is gebaseerd op de meest recente wetenschap en mijn klinische ervaring in het begeleiden van vele cliënten over de jaren heen. Geen darmklachten meer en een gezonde vertering, dat zijn de hoofddoelen van deze cursus. Ben je benieuwd naar onze methoden, dan zou je ook onze gratis masterclass kunnen volgen, waarin het D.A.R.M.-stappenplan wordt uitgelegd aan de hand van praktische voorbeelden.

Bronnen:

 1. Plaza-Díaz, J., Ruiz-Ojeda, F. J., Vilchez-Padial, L. M., & Gil, A. (2017). Evidence of the anti-inflammatory effects of probiotics and synbiotics in intestinal chronic diseases. Nutrients, 9(6), 555. https://www.mdpi.com/2072-6643/9/6/555 
 2. McFarland L. V. (2010). Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients. World journal of gastroenterology, 16(18), 2202–2222. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v16/i18/2202.htm 
 3. Bron, P. A., Kleerebezem, M., Brummer, R. J., Cani, P. D., Mercenier, A., MacDonald, T. T., García-Ródenas, C. L. (2017). Can probiotics modulate human disease by impacting intestinal barrier function? British Journal of Nutrition, 117(1), 93-107. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/can-probiotics-modulate-human-disease-by-impacting-intestinal-barrier-function/DEF63ACAC72D015CADD2E6EB35D4AD59?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=copy_link&utm_source=bookmark 
 4. Kim, M. H., & Kim, H. (2017). The roles of glutamine in the intestine and its implication in intestinal diseases. International journal of molecular sciences, 18(5), 1051. https://www.mdpi.com/1422-0067/18/5/1051
 5. Rapin, J. R., & Wiernsperger, N. (2010). Possible links between intestinal permeability and food processing: A potential therapeutic niche for glutamine. Clinics, 65(6), 635-643. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898551/
 6. Chen, Q., Chen, O., Martins, I. M., Hou, H., Zhao, X., Blumberg, J. B., & Li, B. (2017). Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food & function, 8(3), 1144–1151. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/FO/C6FO01347C 
 7. Abrahams, M., O'Grady, R., & Prawitt, J. (2022). Effect of a Daily Collagen Peptide Supplement on Digestive Symptoms in Healthy Women: 2-Phase Mixed Methods Study. JMIR formative research, 6(5), e36339. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9198822/ 
 8. Rinninella, E., Mele, M. C., Merendino, N., Cintoni, M., Anselmi, G., Caporossi, A., Gasbarrini, A., & Minnella, A. M. (2018). The Role of Diet, Micronutrients and the Gut Microbiota in Age-Related Macular Degeneration: New Perspectives from the Gut⁻Retina Axis. Nutrients, 10(11), 1677. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1677 
 9. Ghosh, S. S., He, H., & Wang, J. (2018). Curcumin-mediated regulation of intestinal barrier function: The mechanism underlying its beneficial effects. Tissue Barriers, 6(1), e1425085. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21688370.2018.1425085 
 10. Mahmood, A., FitzGerald, A. J., Marchbank, T., Ntatsaki, E., Murray, D., Ghosh, S., & Playford, R. J. (2007). Zinc carnosine, a health food supplement that stabilises small bowel integrity and stimulates gut repair processes. Gut, 56(2), 168–175. https://gut.bmj.com/content/56/2/168 
 11. Ianiro, G., Pecere, S., Giorgio, V., Gasbarrini, A., & Cammarota, G. (2016). Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Current drug metabolism, 17(2), 187–193. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/ 

 


Geschreven door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

 

 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?