Opgeblazen buik bij mannen: 9 onderliggende oorzaken

opgeblazen buik Feb 26, 2024

Een opgeblazen buik kan voor mannen een vervelend en hinderlijk probleem zijn, dat zowel fysiek ongemak als emotionele stress kan veroorzaken. De oorzaken achter een opgeblazen buik variëren van voedingsgerelateerde factoren tot medicatie en leefstijlkeuzes. 

In deze blog leggen we de mogelijke redenen voor een opgeblazen gevoel bij mannen kort uit en voegen we links toe naar onze andere blogs met uitgebreidere informatie. 

 

Opgeblazen buik na eten

Tot op zekere hoogte is een opgeblazen buik na eten normaal. Je maag en darmen zitten immers voller. Buikpijn, extreme winderigheid of oprispingen na het eten zijn echter tekenen dat er iets meer aan de hand zou kunnen zijn. 

Het eerste dat klachten kan veroorzaken zijn slechte eetgewoonten. Als je te snel eet of te veel koolzuurhoudende dranken naast je maaltijd drinkt, zou dit ervoor kunnen zorgen dat er lucht in de maag terechtkomt, dat er vervolgens via de slokdarm weer uit wil. 

De voeding die je tot je neemt, kan ook ongemak veroorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak is een overgevoeligheid voor FODMAPs (fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen) in je dieet. Deze koolhydraten worden slecht opgenomen in de dunne darm en kunnen fermentatie in de dikke darm veroorzaken, wat leidt tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Waar ze allemaal in zitten, leggen we uit in deze blog

Omdat steeds meer mensen zich bewust worden van FODMAPs, is het FODMAP dieet de laatste tijd populair geworden. Echter resulteert dit dieet niet altijd in een afname van je darmklachten, omdat het niet naar de onderliggende oorzaak ervan zoekt. Diëten die dat wel doen, zoals het D.A.R.M. dieet, kunnen daarom beter geschikt zijn als je van je opgeblazen buik af wil. 

 

Dikke buik door alcohol

Het opgeblazen gevoel nadat je een avondje flink geproost hebt, komt door de negatieve invloed van alcohol op de spijsvertering. Alcohol zorgt voor uitdroging, wat resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de darmen, wat de aanmaak van spijsverteringsenzymen remt. 

Daarnaast vermindert de beweeglijkheid van de darmen, wat kan leiden tot een vertraagde verwerking van voedsel. Bacteriën krijgen daardoor beter de kans om suikers en andere voedingscomponenten te fermenteren (afbreken en omzetten naar gassen). Deze gassen kunnen dan ‘vast’ komen te zitten in de dunne darm. Het beste om dit te voorkomen is natuurlijk het vermijden met alcohol. Maar als je toch met mate(n) wilt blijven genieten, lees dan de blog over een opgeblazen buik na alcohol voor tips om je post-alcoholbuik te verminderen.

 


Opgeblazen buik na sporten

In de blog over een opgeblazen buik na sporten behandelen we de hoofdredenen voor een dikke buik na het wandelen, hardlopen of fitnessen. In de meeste gevallen komt dit doordat je lichaam in de stressmodus zit, door te veel of onjuiste voeding voor je work-out, door het inslikken van lucht of door uitdroging. 

Natuurlijk schrijven we niet over een opgeblazen buik zonder er oplossingen voor te geven, dus neem vooral een kijkje bij deze blog als je een oplossing voor je klachten zoekt.

 

Opgeblazen gevoel door stress

Het herkennen van de relatie tussen stress en een dikke buik is de eerste stap naar herstel. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien stress in de huidige samenleving heel veel voorkomt. 

Vaak gaan symptomen verder dan alleen een opgeblazen buik. Veranderingen in eetgewoonten als reactie op stress, zoals overmatig eten of juist weinig eetlust hebben, zijn indicatoren. Ook moet je aan stress als oorzaak denken als je last hebt van een opgeblazen buik en hartkloppingen, overmatige vermoeidheid of prikkelbaarheid. In onze blog over een opgeblazen buik door stress gaan we dieper in op het effect van stress op je darmen.

 

Opgeblazen buik door medicatie

In onze blog over een opgeblazen gevoel door medicatie bespreken we de invloed van prednison, NSAID’s, antidepressiva, maagzuurremmers, opiaten, bloeddrukverlagers, laxeermiddelen en meer. Want die invloed kan er wel degelijk zijn.

Merk je dat je sinds het gebruik van een van deze medicijnen last hebt van een opgeblazen gevoel? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Dikke buik na operatie

Naast stress en een veranderend voedings- en bewegingspatroon dat vaak gepaard gaat met operaties, kunnen ook uit de hand gelopen littekens een dikke buik na een operatie veroorzaken. 

We spreken dan van een verkleving, een ophoping van bindweefsel in de buik. 

Dit kan ervoor zorgen dat de normale functie van de darmen wordt verhinderd, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals diarree, winderigheid of een opgezette buik. Welke klachten je hebt, ligt onder andere aan de plaats van de verkleving. Algemene tips voor een comfortabel herstel vind je in onze blog over een opgeblazen buik na operatie

 

Andere onderliggende problemen

Voorbeelden van andere onderliggende problemen die zich in je darmen af zouden kunnen spelen zijn SIBO, gistovergroei en een lekkende darm

Bij SIBO is er sprake van een overmaat aan bacteriën in de dunne darm, een plek waar ze normaal niet in grote hoeveelheden aanwezig horen te zijn. Uit onderzoek blijkt dat tot wel 78% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) in werkelijkheid SIBO zou kunnen hebben (1). 

Als er sprake is van gistovergroei, is er een overmaat aan Candida schimmel in de darmen. En een lekkende darm of ‘leaky gutis een fenomeen waarbij de doorlaatbaarheid van de darmwand toeneemt. 

Alle drie de situaties kunnen ongemak, winderigheid en een dikke buik veroorzaken. Ze kunnen behandeld worden, mits ze natuurlijk ontdekt worden. Helaas is dat niet altijd het geval. En dat terwijl de diagnoses gemakkelijk gesteld kunnen worden met de juiste testen.

 

Opgeblazen buik verhelpen

Als je benieuwd bent naar hoe je jouw opgeblazen buik kunt herstellen met een gestructureerd plan, bekijk dan eens ons D.A.R.M. Programma. Hierin ontdek je stap voor stap wat jouw darmklachten veroorzaakt en hoe je dit kunt aanpakken. Deze holistische benadering van darmgezondheid heeft ervoor gezorgd dat al velen vaarwel hebben kunnen zeggen tegen een dikke buik en oncomfortabel gevoel. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen

Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin laat Emilia de Vries je zien hoe je stap voor stap van je buikklachten af kunt komen. Je ontdekt wat je vandaag nog kunt doen om je klachten te verminderen en welke stappen je moet volgen om structurele verbetering te zien in je darmwerking. Klik hier om de masterclass te bekijken.


Bronnen:

Ghoshal, U. C., Shukla, R., & Ghoshal, U. (2017). Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome: A Bridge between Functional Organic Dichotomy. Gut and liver, 11(2), 196–208. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5347643/ 

 


Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.


Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO. 

Close

50% Bijna klaar

Laat even weten aan wie ik het kan toesturen?