Buikpijn kan een breed scala aan oorzaken hebben en variëren in intensiteit en frequentie. In deze blog bespreken we 11 soorten buikpijn. Dit helpt je om beter te begrijpen wat jouw buikpijn mogelijk betekent en hopelijk ook om het te verhelpen.
Dit zijn de 11 soorten buikpijn:
Lees ook onze hoofdblog over buikpijn voor aanvullende informatie.
(PS: benieuwd hoe je in 4 stappen je buikpijn op een effectieve manier kunt aanpakken? Bekijk dan hier onze gratis masterclass.)
Stekende buikpijn voelt vaak scherp en intens, alsof er kleine messteken door je buik gaan. Het kan optreden in specifieke gebieden, zoals de onderbuik, en vaak gepaard gaan met andere klachten.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Bij hevige steken is het verstandig om te letten op andere symptomen, zoals koorts of heftige diarree of braken. Neem bij ernstige klachten contact op met een arts zodat deze kan helpen de oorzaak te vinden en eventuele uitdroging tegen te gaan.
Acute buikpijn komt plotseling op en kan behoorlijk heftig zijn. Het kan gepaard gaan met symptomen zoals zweten, braken of verhoging.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Bij acute pijn die langer dan een paar uur aanhoudt of gepaard gaat met koorts, overgeven of bloed in de ontlasting, moet je direct medische hulp zoeken. Je kan bijvoorbeeld de spoedlijn van je huisarts bellen of bij zeer ernstige situaties naar de spoedeisende hulp.
Zeurende buikpijn wordt vaak omschreven als een constante, doffe pijn. Het kan soms dagen of weken aanhouden en je dagelijks leven flink beïnvloeden.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Zeurende pijn kan onschuldig zijn, maar als het chronisch wordt, is onderzoek door een arts noodzakelijk om onderliggende oorzaken uit te sluiten en om ervoor te zorgen dat je kwaliteit van leven zo goed mogelijk blijft.
Aanhoudende buikpijn is vaak een signaal van een chronische aandoening. Deze pijn komt dagelijks of zeer regelmatig terug.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Een gedetailleerd pijnlogboek kan artsen helpen om de oorzaak van langdurige en onverklaarbare buikpijn te achterhalen. Hierin schrijf je onder andere wanneer je buikpijn hebt, hoe dit voelt, wat je rond die tijd hebt gegeten, hoeveel en wat voor beweging je deze dag deed, of je stress ervaart, of je medicatie hebt genomen etc.
Functionele buikpijn is buikpijn zonder een duidelijke fysieke oorzaak, maar die vaak wordt beïnvloed door stress of veranderingen in de darmwerking.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Aanpassingen in voeding, ontspanningsoefeningen en therapie kunnen helpen om de pijn te verminderen. Voorbeelden van ontspanningsoefeningen vind je in deze blog.
Midden in de nacht wakker worden met buikpijn is pijnlijk en verstoort je slaap. Buikpijn in de nacht heeft vaak een specifieke oorzaak.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Probeer voor het slapengaan niks of alleen licht verteerbare voeding te eten en vermijd grote maaltijden laat op de avond. Je kunt ook een paar extra kussens in bed leggen zodat je wat meer rechtop zit als je merkt dat de buikpijn ‘s nachts komt doordat je plat gaat liggen.
Buikpijn die in de avond begint, kan verschillende oorzaken hebben, van spijsverteringsproblemen tot hormonale schommelingen.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Eet kleinere maaltijden en vermijd voedsel dat gasvorming bevordert, zoals koolzuurhoudende dranken en peulvruchten. Ook kan je een korte wandeling maken als je thuis komt van werk of na het avondeten om je spijsvertering te ondersteunen.
Buikpijn in de ochtend komt vaak voor en kan veroorzaakt worden door een lege maag, hormonale schommelingen of andere factoren.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Een lichte snack voor het slapen kan helpen. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om een arts te raadplegen.
Psychische buikpijn komt vaak voor bij volwassenen en heeft geen fysieke oorzaak. Stress, angst en depressie zijn belangrijke triggers. Het wordt ook wel ‘vage buikpijn’ genoemd doordat het lastig te lokaliseren kan zijn en de oorzaak niet gevonden kan worden.
Wat kun je doen?
Mindfulness, meditatie en psychologische begeleiding kunnen helpen om de oorzaak van de pijn aan te pakken. In deze blog delen we wat tips.
Brandende buikpijn voelt scherp en heet, alsof er vuur in je buik brandt. Het wordt vaak veroorzaakt door maagproblemen.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Vermijd prikkelende voedingsmiddelen en probeer maagzuurremmers als tijdelijke oplossing.
Sommige buikpijn komt en gaat in vlagen. Dit kan gepaard gaan met specifieke activiteiten zoals plassen of hoesten.
Mogelijke oorzaken:
Wat kun je doen?
Let op de patronen in je pijn en bespreek deze met je arts voor verdere diagnose. Wacht klachten niet te lang af.
Heb je last van aanhoudende buikpijn en wil je ervan af? Dan is het D.A.R.M. Programma misschien wat voor jou. Dit programma bestaat uit 4 unieke fases, waar het volgen van het D.A.R.M. Dieet er één van is. Je leert welke triggers je kan vermijden om jouw darmen tot rust te brengen en weer een gezond ontlastingspatroon (zonder buikpijn) te krijgen.
In het D.A.R.M. Programma stellen we niet alleen handige tools zoals een D.A.R.M. receptenboek of maaltijdplanner beschikbaar, maar kijken we stap voor stap naar wat jouw chronische buikpijn zou kunnen veroorzaken en hoe we dit aan kunnen pakken. Met ons programma hebben we al meer dan 2500 mensen mogen helpen.
Je kunt ook onze gratis masterclass volgen. Hierin ontdek je hoe je erachter kunt komen wat de oorzaak is van jouw darmklachten, en hoe je deze stap voor stap kunt aanpakken. Klik hier om de masterclass te bekijken.
Geschreven door Zara Kleijn, BSc Geneeskunde aan de Radboud Universiteit, met verdiepende vakken in voeding, gezondheid en sport.
Gereviewd door Mats Laszlo , BSc Voeding- en Gezondheidswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, Master Nutrition and Health, specialisatie: Molecular Nutrition and Toxicology, ervaringsdeskundige op het gebied van maag- en darmklachten zoals SIBO.